Сезонните и местни храни винаги са били препоръчителни, за да имате най-вкусните ястия и да нямате проблем с храносмилането. Плодовете и зеленчуците, закупени в активния си сезон, са с по-високо качество и хранителна стойност, а и на по-изгодни цени.
Февруари е месецът на алабаша, сладката ряпа, джинджифила, празия лук, резенето, цвеклото, целината, хряна, първите свежи салатки, чесън и лук, морковите, пащърнака, зелето, карфиола, броколито, картофите, лимоните, крушите, ябълките, грейпфрутите и портокалите.
Няма нищо по-хубаво от топла, сгряваща супа след изморителен и студен ден. Туршиите също все още не са свършили, затова не ги забравяйте. ферментиралата храна е особено полезна за чревната флора.
Цитрусовите плодове е добре да присъстват под всякаква форма в менюто ни през зимния сезон.
Кой е казал, че портокалите се ядат само натюр? Предлагаме ви салати.
Ябълките са едни от най-често хапваните плодове в България - защото си ги произвеждаме, вкусни са и полезни. През февруари ги опитайте в тези варианти.
Редовната консумация на люто намалява риска от цироза на черния дроб и Алцхаймер.
Тялото ни все още има нужда от топлината и протеините, които му осигурява месото.
В сезона на ряпата, може да я използвате, освен за салата, и за гарнитура към месото.
И през февруари бананите се намират почти във всеки магазин, при това на прилични цени.
Супер активен сезон и за цвеклото. Пригответе го на супи.
Тиквата, освен за тиквеник и меденки, е изключително подходяща за крем супа, заради меката си структура и леко сладникав вкус.
Опитайте нещо екзотично през февруари, особено ако сте си обещали през 2018 да пътувате повече и да сте по-смели с експериментите и новите неща.
Ако спазвате новогодишното си обещание за диета и фитнес, тази салата няма да го наруши.
Витамините са ви изключително нужни, особено в сезон с грипна епидемия.
Включвайте повече плодове и в десертите си.
Ако е дошло време да затоплите отношенията си с някого от семейството, през февруари опитайте така.
Няма как да подминем едни от най-големите български празници през месец февруари - Трифон Зарезан. Няколко рецепти, с които може да го отбележите подобаващо.
Десерт с вино. Но оставете и за "Наздраве!"
Хляб с празничен вид в очакване на малко повече слънце.
И най-добрият приятен на червеното вино, което се лее обилно на Трифоновден.
За влюбените има ястия с малко повече цвят, шоколад и... любов.
Защо закуската през февруари да не е такава?
Известната торта "Червено кадифе" в малко по-различен вариант.
И още един изкусителен десерт за разкош.
Ястията за двама винаги са по-вкусни.