Сезонните и местни храни винаги са били препоръчителни, за да имате най-вкусните ястия и да нямате проблем с храносмилането. Плодовете и зеленчуците, закупени в активния си сезон, са с по-високо качество и хранителна стойност, а и на по-изгодни цени. 

Февруари е месецът на алабаша, сладката ряпа, джинджифила, празия лук, резенето, цвеклото, целината, хряна, първите свежи салатки, чесън и лук, морковите, пащърнака, зелето, карфиола, броколито, картофите, лимоните, крушите, ябълките, грейпфрутите и портокалите. 

Няма нищо по-хубаво от топла, сгряваща супа след изморителен и студен ден. Туршиите също все още не са свършили, затова не ги забравяйте. ферментиралата храна е особено полезна за чревната флора. 

Цитрусовите плодове е добре да присъстват под всякаква форма в менюто ни през зимния сезон.

Кой е  казал, че портокалите се ядат само натюр? Предлагаме ви салати.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Ябълките са едни от най-често хапваните плодове в България - защото си ги произвеждаме, вкусни са и полезни. През февруари ги опитайте в тези варианти.

Редовната консумация на люто намалява риска от цироза на черния дроб и Алцхаймер.

Тялото ни все още има нужда от топлината и протеините, които му осигурява месото. 

В сезона на ряпата, може да я използвате, освен за салата, и за гарнитура към месото.

И през февруари бананите се намират почти във всеки магазин, при това на прилични цени.

Супер активен сезон и за цвеклото. Пригответе го на супи.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Тиквата, освен за тиквеник и меденки, е изключително подходяща за крем супа, заради меката си структура и леко сладникав вкус.

Опитайте нещо екзотично през февруари, особено ако сте си обещали през 2018 да пътувате повече и да сте по-смели с експериментите и новите неща.

Снимка: Itsock.com

Ако спазвате новогодишното си обещание за диета и фитнес, тази салата няма да го наруши.

Витамините са ви изключително нужни, особено в сезон с  грипна епидемия.

Включвайте повече плодове и в десертите си.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Ако е дошло време да затоплите отношенията си с някого от семейството, през февруари опитайте така.

Няма как да подминем едни от най-големите български празници през месец февруари - Трифон Зарезан. Няколко рецепти, с които може да го отбележите подобаващо.

Десерт с вино. Но оставете и за "Наздраве!"

Снимка: Росица Николова

Хляб с празничен вид в очакване на малко повече слънце.

И най-добрият приятен на червеното вино, което се лее обилно на Трифоновден.

За влюбените има ястия с малко повече цвят, шоколад и... любов.

Защо закуската през февруари да не е такава? 

Снимка: onelittleproject.com

Известната торта "Червено кадифе" в малко по-различен вариант.

И още един изкусителен десерт за разкош.

Ястията за двама винаги са по-вкусни.

Снимка: iStock