„Мили приятели, с радост искам да ви споделя, че след 5 години успяхме да завършим външната реставрацията на църквата в село Книжовник. И диамантът в короната е този уникален купол“ – написа Яни Андреев в социалните мрежи.

Свързахме се с победителя в трети сезон на "Фермата" и участник в осмия сезон на риалитито, за да научим повече за благородната инициатива.

Снимка: Facebook.com/maria.tancheva

„Църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в селото на майка ми е построена през 1932 г. Стените са от пет реда тухли, но заради нехайството на институциите през годините започна да се руши. През 2018 г. започнахме ремонт на фасадата. Когато бях гост в 4-ти сезон на „Фермата“ обявих, че събираме средства, и се включиха хора от цяла България“ – сподели ни Яни.

Той добави, че най-големият дарител е българка, която живее в Англия и иска да запази анонимност. Помагат и някои хасковски фирми, които дават материали без надценка или безплатно.

Гледайте последните епизоди на „Фермата“ на btvplus.bg.

Дарителската сметка за църквата можете да откриете в поста на Мария Танчева, която е един от главните двигатели на инициативата.

Иначе в момента Яни няма много работа на полето и използва зимната пауза, за да ремонтира трактора си.

„Меда почти сме го продали. Заради дъждовната пролет реколтата бе слаба. Чакаме новата година с надежда за по-добър сезон“ – обясни ни Яни.