Плутон е от планетите злосторници в астрологията. Планетата, която олицетворява тъмнината, смъртта, тайните, подсъзнанието, разрушението. Когато използваме правилно нейната енергия обаче, можем да събудим птицата Феникс от пепелта.

На първа пролет Плутон влезе в знака Водолей, в момента обаче той забавя движението си и на 1 май става ретрограден. Ще бъде ретрограден във Водолей до 12 юни, след което ще е ретрограден в Козирог до 10 октомври.

Плутон е бавна планета, затова всичко ще се случва бавно.

Той влияе много на събития от световен мащаб. Затова при ретроградност във Водолей може да очакваме сътресения в обществото, ще има напрежения, стачки, подмолни политически игри.

Когато мине в Козирог, ще даде едно сковаване, хората ще се чувстват притиснати от условията, мнозина ще бъдат изнервени от усещането, че са в окови.

Снимка: NASA

Какво да направим?

Ретроградният Плутон дава възможност на хората да се обърнат назад и да огледат намеренията си, плановете и отношенията си. Трябва да изкореним старите модели на мислене и поведение, само така ще обърнем негативната енергия в положителна.

За да си помогнем трябва да работим с положителните качества на Водолей и Козирог. Трябва да сме съсредоточени, да махнем излишното от живота си, да работим усърдно, да не търпим някой да издевателства над нас, да сме общителни и помагащи.

Енергията на Плутон е безмилостна, затова нашето щастие зависи от нашето мислене особено в този период.