НАСА наскоро потвърди, че емблематичните пръстени на Сатурн се очаква да изчезнат от погледа ни през следващите 18 месеца, отбелязвайки бавното изчезване на това небесно чудо от нашия поглед.

Снимка: Getty Images

Забележителните пръстени, направени от лед, скали и прахови частици, са небесен спектакъл около шестата планета в нашата слънчева система, който е видим от Земята чрез малък телескоп, пише The Hook.

Снимка: Getty Images

Този необикновен космически феномен обаче е на път да изчезне от погледа на човечеството.

Въпреки че това събитие може да не изглежда „скоро“ в контекста на човешкия живот, се очаква пръстените на Сатурн да „изчезнат“ до 2025 г.

Снимка: Getty Images

Въпреки че процесът е постепенен, наклонът на планетата, докато обикаля около Слънцето, в крайна сметка ще скрие тези пръстени от нашия поглед.

Снимка: Getty Images

Според данни на НАСА от 2017 г. пръстените - тази отличителна характеристика на Сатурн - се очаква да изчезнат напълно през следващите 100 милиона години.

Снимка: Getty Images

Въпреки това уникалната ориентация на планетата около Слънцето ще доведе до това пръстените да бъдат скрити от нашия поглед до 2025 г., като Сатурн ще се позиционира под ъгъл, който временно скрива тези емблематични пръстени.

„Ъгълът на наклона“ на Сатурн ще достигне нула на 23 март 2025 г., закривайки пръстените от нашия поглед. След това изчезване пръстените отново ще могат да се наблюдават в пълния им блясък чак през 2032 г.

Снимка: Getty Images

В момента пръстените са наклонени под ъгъл от 9 градуса към Земята.

Снимка: Getty Images

Предвижда се този наклон да намалее до 3,7 градуса до следващата година, което значително ще повлияе на видимостта на пръстените от нашата планета.

Последният период на изчезване на пръстените беше през септември 2009 г., а преди това подобно събитие не се е случвало от февруари 1996 г. Това са редки моменти, оставящи ентусиастите да чакат с нетърпение следващата им поява.