В ирландската традиция трилистната детелина символизира Светата Троица. Свети Патрик е използвал детелината, за да обясни на невярващите идеята за триединството. Лисчетата на тревичката символизирали Отца, Сина и Светия Дух. Преди много, много години келтските жреци си забождали стрък трилистна детелина в дрехите по време на пролетното равноденствие.

Появата на четвърто листо върху детелините се обяснявало като символ на божията милост.

Тъй като формата на четирилистната детелина наподобява кръст, келтските жреци считали, че тя ги пазела от злите духове.

Според друго вярване всяко от листчетата на тревичката е символ на християнска добродетел – вяра, надежда, любов и късмета. Късметът, разбира се, се въплъщава именно в четвъртото листче.

Четирилистчните детелини се срещат рядко и това е още една причина да се смята, че носят късмет. На около 10 000 трилистни може да се открие едва една четирилистна детелина.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Ако намерите четирилистна детелина:

Ако намерите няколко четирилистни детелини по различно време, не подарявайте едната. Това е вашият късмет. Ако подарите тревичката, все едно подарявате и късмета си другиму. Ако обаче намерите няколко детелини по едно и също време – подарете едната на близък приятел.

Ако неомъжена жена иска да се задоми, тя трябва да намери четирилистна детелина и да я изяде. Първия неженен мъж, когото срещне, ще й стане съпруг.