Всеки от нас, който добросъвестно се грижи за устната си хигиена, знае добре, че четката за зъби трябва да се сменя на всеки 3 месеца. Но какво се случва с пастата, 

Всички пасти за зъби обикновено съдържат почти едни и същи съставки. Ако продуктът за устна хигиена, който използвате, няма в състава си някакви специални антибактериални медицински съставки, няма никаква нужда от подмяна на марката или вида. Зъболекарите посочват, че, ако пастата е обикновена, няма никакво значение дали я сменяме регулярно.

От съществено значение се оказва начинът, по който четкаме зъбите. В подобни случаи трябва да се замислим повече върху техниката, отколкото каква паста използваме.

Снимка: istockphoto.com

Как правилно да мием зъбите?

Поставяме четката за зъби под ъгъл от 45 градуса, което ще помогне за по-лесното проникване на косъмчетата между зъбите и венците. Забравете за търкането наляво-надясно и използвайте кръгови движения. Продължителността също е от значение за ефективността – между 2 и 3 минути е препоръчителното време за миене на зъбите.

Кога е добре да сменяме четката?

Ако пастата съдържа специални антибакериални вещества, то тогава е нужно тя да се сменя на няколко месеца. Причината за това е, че бактериите в устата ни стават устойчиви на тези вещества и затова е нужно да ги атакуваме с нови продукти.

Снимка: istockphoto.com

Подмяна на марката и вида е нужна и когато използваме паста за зъби с избелващи агенти. Те са агресивни към емайла и затова не трябва да се използват прекалено дълго.

Ако използвате специална паста за зъби, предписана ви от медицинско лице, е добре да се консултирате отново с него, ако смятате, че тя вече не ви действа или е неподходяща за вас.