Задушените и сурови зеленчуци, и пресните плодове трябва да състяват 3/5 от храната ви. Освен богата палитра от витамини и минерали те доставят на организма баластни вещества и водно съдържание за лесно освобождаване на червата. Нормално човек се храни три пъти дневно. Средно през 5 часа, защото храната по правило остава в стомаха за 4-5 часа.
Добрата закуска
Обърнете внимание, че закуската трябва да ви осигури енергия необходима за физическата и психическата работа в най-активната част на деня.
Комбинираният сок от моркови, целина и червено цвекло е истинска енергийна напитка. Малко храни дават жизнена сила както суровите ядките. Има повече от 300 вида семена и ядки , които растат по света. Като храна за закуска опитайте чудесната комбинация ядки и стафиди. Те доставят полезните ненаситени мазнини и протеини необходими за здраво сърце.
Овесената каша и лъжичка сусам с мед са богати на витамините E и група В, магнезий, цинк и желязо.
Направете си масло от ядки:
1,5 чаша сурови ядки по ваш вкус смелете с пасатор. Изключвайте машинката на всеки 20 секунди, докато се получи гъста каша. Добавете към нея 1 супена лъжица орехово или слънчогледово олио. Разбърквайте докато се получи хомогенна смес и съхранявайте в хладилник.
Обилният обяд осигурява нужната енергия. Стабилизира вече натоварения физически, емоционално и умствено организъм. Ако "претупате” обяда, резултатите ги познавате: отпадналост, разсеяност, раздразнителност, липса на концентрация, защото възниква риск от недостиг на кръвна захар и важните органи започват да страдат.
Храната в обедното ви меню трябва да съдържа петте вкуса - кисело, горчиво, солено, сладко, люто.
Топла супа по ваш избор. Богата салата от зеленчуци.
Печено месо с гарнитура от задушени зеленчуци.
Разнообразявайте храната си. Яжте често риба, но телешко, агнешко, пуешко, пилешко месо също е добре да присъстват в обедното ви меню. Не пропускайте даровете на сезона - кестените и мушмулите.
Няколко здравословни предупреждения:
-Прекалено солените храни удебеляват кръвоносните съдове.
-Много люто втвърдява сухожилията, а ноктите стават по-сухи.
-Прекаляването с горчиво-пикантни ястия прави кожата суха, а косата оредява.
- От киселите храни кожата и мускулите губят еластичността си, а устните се напукват.
-Много сладко разболяват зъбите, развива се диабет, наднормено тегло.
С правилно хранене срещу метаболитния синдром
Скромна вечеря
Ако стомахът не е спокоен, сънят ще бъде нарушен.
Преяждане с вечерята е особено вредно, защото храносмилането продължава в часовете, отредени за сън. Хората със заболявания на сърдечно-съдовата система знаят, че са изложени на риск от инфаркт по време на сън в случай, че приемат твърде мазна храна и сладкиши непосредствено преди лягане.
Избягвайте рафинираните храни. Те не ви доставят хранителните вещества, от които имате нужда. В случай, че преяждате на вечеря и лягате с пълен стомах, резултатите няма да закъснеят - безсъние, киселини в стомаха, подуване на корема, затлъстяване, хипертония и сърдечно-съдови болести.
Покълнало жито освен за закуска с плодове и мед, може да консумирате вечер. Да омесите от него питки с яйце и подправки. Елда и киноа със зеленчуци също са прекрасен вариант за вечеря. Бъзо вечеря е задушен спанак с яйца и сирене.
Половин час преди лягане изпийте чаша топъл билков чай от лайка, маточина, жълт кантарион.
Още по темата може да прочетете в поста:
Постни ястия с елда, зрял боб и покълнало жито