Когато става дума за секс, изпитаното удоволствие не трябва да е с цената на здравето. Истината е, че сексът по време на менструация е възможен, но най-общото схващане е, че по време на най-силното кръвотечение е по–добре да се въздържате от полови контакти. В едно проучване повече от половината от мъжете са потвърдили, че биха правили секс с жена в цикъл, но само с жена, с която имат сериозна връзка. 

Сексът по време на менструация крие реални рискове от полово предавани инфекции, включително и ХИВ. Например, много често гонококите, причинители на гонорея, макар и прекарана преди години, остават в организма в неактивно състояние. По време на менструацията тези микроорганизми отново могат да станат вирулентни и биха могли да навлязат в уретрата на мъжа, и да предизвикат гонорея с всичките й признаци. Мъжът задължително трябва да използва презерватив, за да не попадне кръв в уретрата му.

Когато става въпрос за скрити възпалителни процеси на яйчниците и тръбите, сношението по време на цикъл обостря оплакванията и състоянието. Най-добре е жената да използва менструална чашка от медицински силикон, която се поставя лесно във влагалището и задържа изтичането на кръвта.

 Продължава с психическите фактори за жените>>>

Психическите фактори за жените

При един такъв полов акт психическите фактори за жените са от голямо значение. Освен тях неудобства има от увеличаване на кръвотечението по време на акта. От възбудата може да се появи свръхчувствителност и половото сношение да бъде болезнено.

Ако жената и мъжът имат изградени хигиенни навици, не се притесняват от естетическата страна на преживяването и двамата партньори са абсолютно здрави, причини да не се осъществява полов акт по време на менструален цикъл няма.

При положение, че има и най-малко съмнение за наличие на болестотворни микроорганизми (кандида, трихомони, ешерихия коли, хламидии) в половите органи на мъжа или на жената, е необходимо те да се въздържат от полови контакти по време на менструалния цикъл. В тези случаи кръвта може да благоприятства предаването им.