Дали имате гастроезофагеален рефлукс, т.е. връщане на стомашен сок към хранопровода, ще се ориентирате от честотата на поява на парене и болка зад гръдната кост (под лъжичката). В този случай долният сфинктер на хранопровода се отваря неестествено и от киселините попада в хранопровода, а понякога достигнат до гърлото и устата. Следните факти могат да ви послужат като

ориентир, дали имате гастроезофагеален рефлукс:

-взимате антиацидни средства повече от 2 пъти седмично
-затруднено преглъщате
-парене зад гръдната кост ви събужда нощем
-дискомфортът ви пречи да се насладите на определена храна, напитка или активност
-кисел или горчив вкус в устата
-често хълцане. Особено когато тези оплаквания се влошават след нахранване.

Предразполагащи фактори за рефлукс са:

Наднормено тегло
Употребата на алкохол
Стрес
Бременност
Хиатусна херния - когато част от стомаха се промъква през диафрагмата в гръдния кош
Лекарства - напр. аспирин и ибупрофен
Тютюнопушене
Астма
Диабет

Целта на лечението

(антиацидни средства, Н2 блокери и инхибитори на протонната помпа) е човек да се избави от дискомфорта от паренето зад гръдната кост, да се защити хранопровода от агресивните стомашни киселини и последващите усложнения от това.

Заместете старите навици с нови по-здравословни:

Избягвайте големите блюда на вечеря и нощното хранене,

защото консумацията на голими порции оказва натиск върху долния сфинктер на хранопровода. Вечеря преди лягане също увеличава риска от връщане на киселини по време на сън.

Спрете да пушите

Никотиновите цигари не позволяват на долния сфинктер на хранопровода да работи правилно.Освен това тютюнът предизвиква стомаха да произвежда повече киселина.

Намалете теглото

Стремете се към здравословно тегло, защото мастната тъкан в коремната област притиска стомаха и улеснява връщането на киселини в хранопровода.

Овладейте стреса и безпокойството

Стресът и безсънието водят със себе си навиците за пушене, нощно ядене и свръхтегло. Включете си физически упражнения за релаксация, направете си вана на краката с морска сол или вземете топъл душ. Изпийте билков чай от жълт кантарион или лайка. Намерете своя начин да оставите безпокойството пред прага на спалнята.