Мисъл на деня

Да се пребориш с лошите навици е по-лесно ...

 
 

За психосоматиката

Позитивни убеждения и мисли са равни на здраве
  • 768
  • 0
  • 2
    0
Проблем
Снимка:Thinkstock/Getty Images

Болестите, които се отключват от тежки преживявания, са психосоматични. Произходът на думата психосоматика е гръцки (психе - дума и сома - тяло). По целия свят съществуват институти, в които медици, психолози, физиолози търсят обяснение за връзката между физическото здраве и психиката на човек. В академичната медицина като класически пример за

психосоматично заболяване е язвата на стомаха и на дванадесетопръстника.

Човешкият живот е изпълнен с психически предизвикателства и особено внезапните психотравми, свързани със загуба на близък, уволнение от работа, уплаха или насилие, които се отразяват върху физическото здраве.

Психосоматиката се маскира зад множество болест:

Главоболие, безсъние, захарен диабет, хипертония, наднормено тегло или рязко отслабване, невродермит, псориазис, ритъмни нарушения на сърцето, сексуални разстройства, смущения в менструалния цикъл, тежък климактеричен синдром, хроничен бронхит, заболявания на щитовидната жлеза и др.

Чувството за страх и негативни мисли за мъст, завист, ревност, алчност са разрушителни.

Те нарушават хормоналния баланс в тялото и болестите се проявяват. Когато се лекуват симптомите на болестта, но не се обърне внимание на психологичната причина, тя много трудно може да бъде излекувана и постепенно се превръща в хронична.

Лечението на пихосоматично заболяване се подобрява изключително добре, когато се работи върху

преодоляване на психическата травма, отключила заболяването:

Психотерапията има свое място именно при тези болести.

- Хомеопатията, защото по време на реперторизацията, която е подробен разговор, от който лекарят-хомеопат се ориентира за типологията на конкретния човек, включително неговия темеперамент и маниер на реакции и живот.

- Методите за релаксация помагат в ефективността на лечението. Това са масажи, медитация, ароматерапия, физичски упражнения – ци гун, йога, боуен, автотренинг.

Ние сме господари на своите мисли и убеждения и можем да бъдем внимателни като не допускаме негативни мисли, защото те ни разболяват. Успеем ли да ги заменим с положителни - ще се предпазваме от психосоматични болести.

коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Изпрати
 
Хороскоп
  • Овен
    aries Днес можете да дадете израз на чувствата, които бушуват във вас. Няма смисъл да ги прикривате, ако искате да разберете дали са споделени. След романтичната вечеря се отдайте на желани сексуални ...

Топ предложения