За психосоматиката

Позитивни убеждения и мисли са равни на здраве
 • 653
 • 0
 • 2
  0
Проблем
Снимка:Thinkstock/Getty Images

Болестите, които се отключват от тежки преживявания, са психосоматични. Произходът на думата психосоматика е гръцки (психе - дума и сома - тяло). По целия свят съществуват институти, в които медици, психолози, физиолози търсят обяснение за връзката между физическото здраве и психиката на човек. В академичната медицина като класически пример за

психосоматично заболяване е язвата на стомаха и на дванадесетопръстника.

Човешкият живот е изпълнен с психически предизвикателства и особено внезапните психотравми, свързани със загуба на близък, уволнение от работа, уплаха или насилие, които се отразяват върху физическото здраве.

Психосоматиката се маскира зад множество болест:

Главоболие, безсъние, захарен диабет, хипертония, наднормено тегло или рязко отслабване, невродермит, псориазис, ритъмни нарушения на сърцето, сексуални разстройства, смущения в менструалния цикъл, тежък климактеричен синдром, хроничен бронхит, заболявания на щитовидната жлеза и др.

Чувството за страх и негативни мисли за мъст, завист, ревност, алчност са разрушителни.

Те нарушават хормоналния баланс в тялото и болестите се проявяват. Когато се лекуват симптомите на болестта, но не се обърне внимание на психологичната причина, тя много трудно може да бъде излекувана и постепенно се превръща в хронична.

Лечението на пихосоматично заболяване се подобрява изключително добре, когато се работи върху

преодоляване на психическата травма, отключила заболяването:

Психотерапията има свое място именно при тези болести.

- Хомеопатията, защото по време на реперторизацията, която е подробен разговор, от който лекарят-хомеопат се ориентира за типологията на конкретния човек, включително неговия темеперамент и маниер на реакции и живот.

- Методите за релаксация помагат в ефективността на лечението. Това са масажи, медитация, ароматерапия, физичски упражнения – ци гун, йога, боуен, автотренинг.

Ние сме господари на своите мисли и убеждения и можем да бъдем внимателни като не допускаме негативни мисли, защото те ни разболяват. Успеем ли да ги заменим с положителни - ще се предпазваме от психосоматични болести.

 
 • Латино карнавал - цветни, усмихнати и танцуващи
  Латино карнавал - цветни, усмихнати и танцуващи
коментари: 0
 • Първо най-новите
 • Първо най-старите
Изпрати
 
Хороскоп
 • Овен
  aries След натоварения ден вечерта се усамотете и не отказвайте компанията на интимните си половинки. Не пропускайте романтичните мигове. Не забравяйте, че след напрегнатия ден няма по-добра отмора от ...

Топ предложения