Скръбта е цената, която плащаме за любовта - казва психиатърът Мъри Паркс. Какво се случва с човек, след като загуби дългогодишен партньор? Как се овладява скръбта при смърт на партньора и това ли е най-трудното препятствие в живота?

Клиничният психолог Марк Хекстър казва, че голяма част от мъката при загубата на партньор след дълъг период от време заедно се дължи "дълбоката взаимна зависимост".

Въпреки че в живота тази близост укрепва връзката, според Хекстър, тя засилва и усещането за загуба, когато животът на един от двамата партньори приключи.

"Когато единият партньор умре, загубата може да се преживее като загуба на част от себе си", казва психологът. "Живият партньор може да се почувства изгубен и с болка, сякаш му е бил отрязан крайник."

На 57 години, след претърпян инсулт почина Велислав Русев - дългогодишен журналист и съпруг на водещата на „Преди обед” Деси Стоянова.

Русев беше уважаван професионалист с респектираща кариера и богат опит в медиите. Гилдията го познава като посветен вестникар, разследващ журналист и ментор на цяло поколение репортери, работил във вестниците „24 часа“, „Сега“, „Монитор“ и „Експрес“.

Снимка: Редакторски екип

За тези, които се опитват да се справят със загубата, е важно:

  • да не се опитват да забравят партньора си, изтласквайки спомените за него на заден план
  • да помислят за начини, по които да запазят партньора си като част от живота си и този на децата си
  • да запазят някои специални вещи, да създадат кутия за спомени или албум със снимки
  • да организират време, в което семейството и приятелите да се съберат и да си спомнят за него
  • да бъдат добри и търпеливи със себе си
  • да не се изолират от хората, които се опитват да ги подкрепят

Екипът на bTV изказва съболезнования към близките!