Енергийните ни нива много често са свързани с ежедневните ни навици - от храната, която ядем и колко добре спим до липсата на слънчева светлина през деня. Умората поради забързания начин на живот, който водим днес, е нещо нормално за всеки. Въпреки това, ако редовно страдате от умора, трябва да се запитате защо. Често причината се крие във вредните ни навици, а хубавото е, че те се коригират сравнително лесно - от Hack Spirit разкриват тези лоши навици.

1. Не се събуждате навреме

Ако сънят ви прекъсва много често или оставате будни до късно в социалните мрежи, преразгледайте навиците си преди лягане. Може би си струва да настроите аларма, която не само да ви напомня кога да се събудите, но и кога да си легнете. Купете си тапи за уши, по-добра възглавница и по-хубаво спално бельо, за да подобрите качеството на съня си.

2. Имате лоши хранителни навици

Небалансираната диета, в която липсва подходящо хранене, може да доведе до умора. Ако пропускате хранения и прекалявате с преработените храни, не е чудно, че енергийните ви нива са твърде ниски. Недостатъчното или твърде много от една и съща храна е вредно за тялото ни, а умората е знак, който то ни изпраща, когато нещо не е наред, така че си струва да се вслушаме в него.

3. Вие сте шампион по седене на дивана

Чувството за умора може също да е резултат от липса на движение и упражнения, а не само от лош избор на храна. Ако сте от хората, които са залепени за дивана от момента, в който се събудят и дните и вечерите ви изглеждат еднакви, помислете какво можете да направите, за да промените това. Вървете пеша до магазина, вместо да шофирате. Намерете няколко добри йога упражнения онлайн или просто тичайте нагоре и надолу по стълбите, ако живеете в къща.

Снимка: iStock

4. Липсата на сексуална активност

Това също може да доведе до чувство на умора и ниски нива на енергия. Така ще попаднете в порочен кръг на силната изтощеност, за да правите секс. Близостта до партньора ви може да ви помогне да спите по-добре и да намалите стреса.

5. Превърнали сте се в топка от стрес

Стресът може да бъде причинен от вашата работа или някои промени в живота и от трудности, с които може да се сблъскате. Това се отразява негативно на вашето психическо и физическо здраве. За да се преборите с това, можете да правите по-чести почивки, дори 5-минутни почивки, по време на които поемате няколко дълбоки вдишвания и изчиствате главата си. Или, например, правете йога.

6. Не пиете достатъчно вода

Водата е от решаващо значение за вашето здраве. Опитайте се да свържете консумацията на вода с това, което правите редовно. Например, пийте всеки път, когато вдигнете телефона. Вашето тяло и ум ще ви благодарят за това.

7. Пиете твърде много кафе и алкохол

Кофеинът ускорява мозъчната дейност и ефектът му може да продължи дълго време. Това означава, че трябва да спрете да пиете кафе късно вечер, тъй като то пречи на съня ви, което от своя страна ви прави уморени през деня. Алкохолът, от друга страна, има още по-лош ефект върху съня ви. Първоначално ви доспива, но от друга страна пречи на спокойния ви непрекъснат сън.

8. Живеете на тъмно

Липсата на слънчева светлина всъщност може да ви накара да се почувствате много уморени. Естествената светлина сигнализира на тялото ни, че е време да се събуди, и благодарение на нея ставаме по-енергични и будни. Опитайте се да ходите повече през деня или да седите на балкона за около 15 минути всеки ден, докато пиете кафето си, пише още БГНЕС. А ако работите в офис, излезте навън по време на почивката. Ако естествената светлина е ограничена, обмислете използването на лампи за светлинна терапия и не забравяйте да приемате витамин D.