Поведението на хората е различно през летните дни и в това няма нищо случайно - топлото време има (позитивно или понякога негативно) въздействие върху настроението ни. Вижте петте начина, по които високите температури този сезон ни влияят.

Прекарването навън е свързано с добро настроение

Учени от "University of Michigan" са открили, че прекарването на време навън значително подобрява настроението ни и ни прави по-позитивни. Прекарвайки поне 30 минути на слънце всеки ден (особено в по-топлите зимни дни и ранната пролет) ни прави по-щастливи и фокусирани, отколкото ако сме вътре през целия ден.

Ефектът не е същият в летните горещини

Връзката между времето и настроението е позитивна до една степен. В големите горещини на август положителната промяна на настроението е незабележима, защото усещаме дискомфорт. Именно тогава има и по-висок риск от сърдечен удар и дехидратация. Тези фактори неимоверно оказват влияние върху настроението ни и дори могат да навредят на мозъка.

По-щастливи сме през слънчевите дни

Повече слънце значи по-добро настроение. Именно през дългите летни дни, когато получаваме допълнителни часове слънце, настроението ни е значително по-добро. Това се дължи на отделеното количество серотонин, асоцииран с положителните емоции, които карат човек да се чувства спокоен и фокусиран.

Лятна депресия

Макар сезонно афективно разстройство да се среща у хората най-често през зимата (породена от липсата на светлина и по-късите дни), възможно е да се наблюдава подобен синдором и през лятото. Причината обаче е съвсем различна - депресията е предизвикана от жегата и високата влажност на въздуха.

Прави ни по-креативни

Прекарването на време навън може да подобри паметта и да ни направи по-креативни. Това е един от най-ефективните начини да "рестартираме" съзнанието си.