Женският психолог и специалист по междуличностни отношения Саша Строгонова анализира влиянието на социалните мрежи върху психическото състояние на хората. Тя прави своите заключения въз основа на поведението и реакциите на няколко жени на различна възраст и с различна емоционалност. Общото между тях е, че са развили зависимост към лица в социалните мрежи, което сериозно влияе на реалния им живот. 

На основата на това изследване Строгонова описва 4 типа жени, които според нея трябва да ограничат максимално ползването на социални мрежи, защото за тях те не са източник на информация и забавление, а причина да се активират травми в психиката

Тип 1 - "Искам като нея" 

Снимка: iStock

"Работя много и нямам време да ходя на срещи. Сама съм. Когато се прибера, цяла вече прекарвам в социалните мрежи. Имам регистрации в няколко и изобщо не забелязвам как в цъкане отлитат 4-5 часа. Но докато разглеждам снимки и видеа на другите, често плача. Защо? Защото искам да съм като тях - момичетата, на които подаряват големи букети с цветя, имат хубави коли и апартаменти.... Техният живот е празник. Пъуват, имат хубави тела и готини мъже до себе си. Най-обидно ми е от това, че те са по-млади от мен. Когато видя възрастна жена, не чувствам тъга, но ако видя някоя девойка, която вече се е реализирала по някакъв начин, ми се иска да изкрещя на целия свят "Защо тя?" И това дори не са известни жени, а някакви обикновени."

Марина (32 г.)

Според психоложката завистта, която Марина изпитва, идва от ниската й самооценка. Тя се сформира още в детството. Като възрастни просто я пречупваме през реалността си. Марина се сравнява с по-младите от нея момичета, което й причинява болка. Чувството на завист преминава в озлобление. Може да прерастне и в ненавист. 

Тип 2 - "Мразя всички" 

Снимка: iStock

"Мразя всички. С какво тя е по-добра от мен? Сложила си е изкуствени мигли. Колата й е подарък. Всеки ден пуска по 10 поста колко е щастлива и успяла. Направила си нова татуировка... ми, тя е смешна дори. Пуска сторита винаги, когато пътува за някъде... Просто не мога повече! Толкова не ги понасям всички, че им го пиша в коментарите. Знам, че ги четат. Нека им е гадно, както на мен." 

Катя (30 г.) 

Емоциите, които Катя изпитва, са част от настоящето й - разглежда този случай Строгонова. Тя не се идентифицира с другите, не иска да е като тях. Но и тук има проява на завист. Нейният първоизточник може да е липса на добра самооценка или проблемни отношения с родителите. На пръв поглед забавният "хейт" може да прерастне в явна агресия в коментарите. Катя се опитва да се освободи от чувството за гняв, което носи в себе си, като го излива върху другите. Най-лесният начин е това да се случи в мрежата. Неправилно насочената агресия е често срещано явление. 

Тип 3: "Трябва и аз така да направя!" 

Снимка: iStock

"Детето ми е на 2 г. Съпругът ми много работи и често закъснява. Реших, че трябва да помогна на семейството си някак. В социалните мрежи все гледах снимки на млади и красиви майки и реших, че трябва да измисля нещо. Те как успяват и да се грижат за дете и дом, и да изглеждат добре. Значи и аз ще успея. Направих група за майчинство във Фейсбук, писах постове, споделях снимки. Надявах се, че ще стане голяма и че ще си докарвам допълнителни доходи от реклама. Но нищо не ми се получи. Иде ми да се разплача. Защо те могат, а аз - не?!"

Людмила (35 г.)

Людмила страда от следродилна депресия, която се задълбочава заради неспособността й да се реализира в целта, която си е поставила. Това, което се случва с нея, често се случва и с други жени, споделя психоложката. Младата майка чувства физическа неувереност в собствените си възможности. Ежедневието й е монотонно. Липсва й топло отношение от съпруга, който все е на работа. Всичко това провокира неувереността и страховете й. Тя решава да се занимае с нещо ново, за да докаже сама на себе си, че може, че си струва. И когато и това не се получи, е истински отчаяна. 

Тип 4: "Тя е богиня" 

Снимка: iStock

"Следвам 3 страхотни жени. При всяка възможност влизам и отивам на някой от трите профила. Едната е просто красиво момиче, модел. Яхти, красиви мъже, коли, снимки - всичко си има. А какво тяло, каква коса.... Възхищавам й се! Втората е успяла жена. Има свой бизнес, умна е - постовете й ме зареждат. Скъпи хотели, красиви офиси. А какъв дом и градина има само... Третата е майка на три деца. Учудвам се как може да има толкова красиво тяло, да е щастливо омъжена, да работи и да посвещава толкова време на децата си... Тя ме мотивира, дава ми надежда за бъдещето. Огорчава ме само това, че когато им пиша в коментари или на лични съобщения, те не ми отговарят. Даже едно "благодаря" не казват. А аз съм им фенка, не им пиша гадости."

Аня (23 г.)

Проблемите на Аня, макар да изглеждат дребни, всъщност са сериозни. Такова състояние и поведение е доста разпространено напоследък. Сложното при нея е, че тя още не е осъзнала себе си като личност - коя е тя, какво иска да постигне. При Аня отсъства самоидентификация в живота й като жена. Всички 3 жени, които следва и на които се възхищава, за нея изграждат един събирателен образ на идеалната жена. Едната е красива, другата - умна, третата е майка. Тя вижда себе си в тях, но не се вижда в реалността, в настоящето. Усилията, които тя полага, е да прилича на своите кумири. Коментарите и съобщенията, които им оставя, но те не им отговарят, са като прекъснати връзки с това мечтано бъдеще. Оттук идва и страданието й. 

"Аз знам, че нищо не знам" - следвайте тази древна мъдрост и не идентифицирайте себе си с образи от социалните мрежи, съветва психоложката.

Тези няколко примера, свързани с поведение в социалните мрежи, са само кратка извадка. Отразеното в тях може да подейства като знак стоп, но може да бъде и мотиватор в живота на хората. Психоложката съветва социалните мрежи да не се приемат като достоверен източник. В голяма част от случаите хората виждат снимки и постове, но те не дават ясна представа за истинския живот на човека. Щастливата жена, която се представя за успешна бизнесдама и желана любима, всъщност може да е нещастна и да има проблемни отношения със съпруга си. С виртуалната показност тя се опитва се опитва сама себе си да убеди, че действително е щастлива. 

Съветите на Строгонова за хора, станали малко или много зависими от образи в социалните мрежи, са:

  • Общувайте с реални хора.
  • Живейте живота си с радост.
  • Бъдете такива, каквито сте и не се опитвайте да приличате на други хора. 
  • Ползвайте социалните мрежи само за информация, за връзка с приятели, с които няма как физически да сте близо, като източник на нови запознанства или възможност за работа.