Много хора свързват пролетта с началото на алергиите към цветовете. Някой се справят лесно с пролетната алергия с таблетки, но други напускат местата, на които има полени и цъфтящи растения, за да се отърват от силните симптоми.

Как да разпознаем алергиите? Как да намалите проявите ѝ и възможно ли е да се отървете от нея завинаги? 

СИМПТОМИ НА ЕЛЕРГИИТЕ

 

е реакция на организма към цъфтежа на някои растения. Най-често поленовата алергия се проявява със симптоми на ринит (хрема, запушен нос, кихане), конюнктивит (зачервени очи, парене и сърбеж, усещане за пясък в очите) и бронхиална астма (пристъпи на кашлица, задушаване). По-рядко се проявяват и кожни възпаления. Теоретично могат да пострадат всякакви органи и системи - може да се появи цистит, главоболие и т.н.

Алергиите водят до намаляване на работоспособността и качеството на живот. В периода на алергиите качеството на съня се влошава значително. Човек се уморява по-бързо и може да се чувства постоянно уморен. В някои случаи може да се стигне до по-тежки усложнения. 

КАК ДА РАЗЛИЧИМ АЛЕРГИИ ОТ РЕСПИРАТОРНА ИНФЕКЦИЯ?

Това е най-добре да направи лекар. През пролетта много хора страдат заради зачервени и сълзящи очи,  запушен нос и кашлица. И най-често си мислят, че това е вирус, без дори да се замислят за алергии. Ако установите причината навреме, то възстановяването ще настъпи много по-бързо. 

  • Ето някои разлики между алергиите и острите респираторни вирусни инфекции:
  • Алергиите не повишават телесната температура;
  • Боли в тялото и костите са характерни само за вирусни и бактериални инфекции;
  • Кашлица с храчки, влажна кашлица е характерна за настинка;
  • При алергии секретът от носа не е с жълт или зелен цвят. Те са бистри и с по-течна консистенция.

Снимка: istockphoto.com

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА АЛЕРГИЯТА?

Алергията се развива в резултат на неадекватен хиперимунен отговор към един или повече антигени, които имат свойствата на алергени. Това се случва поради нарушения в имунната система.

Влияние върху алергиите оказват също околната среда и климатичните условия. Например при топъл и сух климат растенията отделят повече полени във въздуха, което може да влоши симптомите на алергия.

Друг фактор, влияещ върху алергиите, е наследствеността. Ако единият от родителите страда от алергия, има голяма вероятност тя да се предаде на детето.

КАК ДА ОБЛЕКЧИМ СИМПТОМИТЕ НА АЛЕРГИЯТА?