Ако се чувствате уморени, тъжни, угрижени и усмивката все по-рядко се появява на лицето ви, може би на организма ви му липсват някои важни витамини и микроелементи. Колкото и странно да звучи, понякога да се чувстваме щастливи зависи именно от хормоните ни, а не от любовта на партньора ни, отношението на шефа или новата рокля, която можем да си купим.

Има начини да станете по-усмихнати и доволни от живота, без никаква химия.

Яжте пикантна храна
Ендорфините се увеличават, когато консумирате люто. Сложете щипка лют пипер, къри или чили към храната си и настроението ви със сигурност ще се подобри.


Вдишвайте аромата на шушулка ванилия или стрък лавандула
Ароматерапията е един от сигурните начини, с които лесно може да повишите нивата на хормoните на щастието. Уханията на ванилия и лавандула повишават ендорфините. Може да ги добавите под формата на етерични масла в сапуна, който ползвате, маслата за вана или лосиона за тяло.


Стоплете се на слънце
Слънчевата светлина повишава серотонина. Витамин D е особено важен за костите и растежа. Поседнете на слънчева пейка, затворете очи и релаксирайте.


Яжте ядки и семена
Инозитолът е част от външната обвивка на клетките. Той допринася за правилното функциониране на нервите и мускулите. Медицински проучвания показват, че хората, които страдат често от депресия, имат ниски нива на инозитол. Ако добавите към храната си повече ядки, семена и цитрусови плодове, това със сигурност ще увеличи инозитола в организма ви и скоро ще се почувствате по-щастливи.