Ухапването от змия се характеризира със силна болка, оток, отпадналост, може да избие студена пот, да се усети главоболие. С времето могат да се появят болки вкорема, повръщане, диария, затруднено дишане, сърцебиене, петна по тялото и метален вкус в устата. Най-важното, ако сте до човек, ухапан от земя, е да запазите спокойствие и да проявите хладнокръвие. Проверете дали има загуба на зрението, като накарате човека да проследи с очи движещ се предмет (например пръста ви). Следете също за проблеми с разновесието и говора. Най-опасни са ухапванията в областта на лицето и по главата! Това са места с обилно кръвоснабдяване и именно това е причината от там отровата да проникне в тялото изключително бързо.

Какво трябва да направим, ако ни ухапе змия?

Веднага обездвижете ухапаното място. Опитрайте се да направите шина с подръчни средства. Не стягайте с превръзка около окапаното. Това ще ограничи кръвопотока и ще концентрира отровата само на едно място. Кръвообръщението не бива да се спира. Добрата превръзка се прави така, че под бинта да могагат да се промушат 2 пръста.

Ухапаният трябва да се транспортира до най-близкото място, на което да му бъде оказана медицинска помощ. Внимавайте ухапаното място да бъде в позиция под сърцето.

Опитайте се да запомните точния час на инцидента. Това ще бъде полезна информация за лекарите, които ще поемат случая.

В зависимост от мястото на ухапването, свалете всички аксесоари или подобни, които биха причинили допълнителен дискомфорт при евентуален оток.

Дезинфекцирайте със спирт, алкохол или риванол.

Ако състоянието на пострадалия е критично и той изпада в шок, го дръжте в поза, в която дишането е максимално улеснено – например седнал.

Трите Не-та

  • Не правете разрези по кожата с цел да извлечете отровата. Това важи с особена сила, ако нямате подходящи условия и ако около вас  е мръсно. По-често се случва това да доведе до последващи неприятности, отколкото да помогне. Не е подходящо и да изсмуквате отровата с уста. Рискът отровата да проникне директно в организма през ранички в устата, наранени венци или друго е особено голям.
  • Не давайте на пострадалия никакви медикаменти. Това би променило състоянието му, което пък ще попречи на обективната оценка от медицински лица.
  • Не слагайте топли или студени компреси. Студените компреси действат на момента, като потискат отока, но след това може да се получи обратен ефект. Топлите компреси пък биха помогнали отровата да се разпространи из организма още по-лесно.