Инцидентите с ухапване от змии в България обикновено са случайни, ако змията е настъпена по невнимание или при опит да бъде хваната. Случва се и при обръщане на камъните или бране на боровинки и малини по планинските склонове.

Бумът на случаи от ухапване на змии в началото на лятото ни провокира да споделим повече информация за правилните реакции, ако това се случи.

Когато сте на разходка, планинските спасители препоръчват да се върви по-шумно. Минавайки по пътеките, може да тропате с крака. Змиите усещат вибрациите от земята и първата им реакция е да избягат и да се скрият.

Змия влиза в къща в софийско село.

УСОЙНИЦА И ПЕПЕЛЯНКА - ОТРОВНИ, НО НЕ СМЪРТОНОСНИ

Едва 1/6 от всичките 3000 вида змии на Земята са отровни. В България се срещат 17 различни вида змии от 4 различни семейства. От тях 6 са отровни.

Това са:

пепелянка,
усойница,
остромуцунеста усойница,
каменарка,
котешка змия
вдлъбнаточел смок

Снимка: Евгений Милов

Пепелянката и усойницата са сравнително малки и достигат до 50 - 80 см. Името пепелянка идва от нейния пепеляв цвят. По гърба й се вижда зигзагообразна по-тъмна ивица, а на главата й се различава рогче от люспи. На цвят усойницата е кафеникаво-сива с тъмни ромбовидни петна по целия гръб. Живее във високите планини. Усойницата е с по-силна отрова, но и тя хапе само при самоотбрана.

НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ, АКО ВИ УХАПЕ ЗМИЯ?

Следите от ухапване от отровна змия са само две дупчици. Около ухапването се появява зачервяване и оток. Първото нещо, което трябва да се направи, е да не се изпада в паника. Понякога човек може да се влоши повече от страх, отколкото от отровата. Препоръката е по най-бързия начин да се потърси спасителната служба или най-близкото медицинско заведение.

Снимка: iStock

Във всяка туристическа раница трябва да има аптечка с най-необходимите медикаменти - някакъв вид противоалергично средство и бинт. 

  • При излет в планината предвидливо избягвайте местности, за които е известно, че има змии.
  • Високите туристически обувки и дългият панталон са основни изисквания към екипировката срещу ухапването от змии.
  • Може да се постави компрес с чиста вода върху ухапанато място.
  • Изсмукване на кръв от мястото, разрязване на кожата, правене на противозмийски серум са отречени митове са самопомощ.
  • Веднага обездвижете ухапаното място. Опитрайте се да направите шина с подръчни средства.
  • Не стягайте с превръзка около охапаното. Кръвообръщението не бива да се спира. Добрата превръзка се прави така, че под бинта да могагат да се промушат 2 пръста. Поставя се над раната.
  • Ухапаният трябва да се транспортира до най-близкото място, на което да му бъде оказана медицинска помощ. 
  • Опитайте се да запомните точния час на инцидента. Това ще бъде полезна информация за лекарите, които ще поемат случая.
  • В зависимост от мястото на ухапването, свалете всички аксесоари или подобни, които биха причинили допълнителен дискомфорт при евентуален оток.
  • Дезинфекцирайте със спирт, алкохол или риванол

Ако състоянието на пострадалия е критично и той изпада в шок, го дръжте в поза, в която дишането е максимално улеснено – например седнал.