Във връзка с повишаването на заболяваемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на София област е обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 20 до 27 януари. Това съобщиха от здравното министерство.

Преустановяват се учебните занятия в училищата в присъствена форма на територията на Софийска област за периода от 23 до 27 януари.

Временните противоепидемични мерки в София област по отношение на здравната система, включват преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ.

Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията за засилване на контрол по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице и дезинфекция.