Проучване на специалисти от университета Йорк в Торонто обяснява защо затлъстяването е по-опасно за мъжете отколкото за жените, пише електронното издание “Юрикалърт”. 

Изследването хвърля светлина върху биологичните основи на половите различия при заболявания, свързани с наднорменото тегло. Канадските експерти откриват "поразителни" разлики в клетките, които изграждат кръвоносните съдове в мастната тъкан при мишки от двата пола.

Снимка: iStock

Мъжките екземпляри са по-склонни от женските да развият състояния, свързани със затлъстяването, сред които са сърдечно-съдови заболявания, инсулинова резистентност и диабет, обяснява професор Тара Хаас от университета Йорк.

"Използвани са модели на гризачи, за да се изследва затлъстяването и свързаните с него болести като диабет, но обикновено са изучавани мъжки индивиди, тъй като женските са устойчиви на развитието на същите страдания", казва Хаас, която е водещ учен на изследването. "Бяхме заинтересовани да проучим тази разлика, защото според нас тя показва, че нещо се случва при представителките на нежния пол, което ги защитава".

Снимка: iStock

При направено по-рано проучване Хаас и нейният екип установяват, че при женски гризачи с наднормено тегло растат много нови кръвоносни съдове, за да снабдяват разширяващата се мастна тъкан с кислород и хранителни вещества. Това обаче е много по-ограничено при мъжките. В най-новото им изследване фокусът е върху разликите в ендотелните клетки, които изграждат градивните елементи на кръвоносните съдове в мастната тъкан.

Специалистите използват специален софтуер, за да помогне да бъдат изолирани хиляди гени и учените да се ориентират към тези, които са свързани с растежа на кръвоносните съдове. Така те установяват, че процесите, свързани с развитието на нови кръвоносни съдове, са доста повече при женските мишки. При мъжките пък се наблюдава високо ниво на дейности, водещи до възпалени, пише още БТА.

"Беше много поразителна степента на свързаните с възпаления процеси, които преобладават при мъжките екземпляри", казва Хаас. "Други проучвания показват, че когато ендотелните клетки имат подобен отговор, те са много нефункционални и не реагират правилно на стимули".

"Вълнуващо е да се наблюдава продължителната устойчивост, която женските ендотелни клетки показват дори и когато са стресирани от дългосрочна диета с високо съдържание на мазнини", казва Александра Пислару, която е част от изследователския екип. "Резултатите от нашето проучване могат да помогнат да се разбере по-добре защо затлъстяването се проявява по различен начин при мъжете и жените".

Пълните резултати от проучването са публикувани в списание "айСайънс".

Вижте повече за преддиабетното състояние в следващото видео: