Ефектът от наднорменото тегло и затлъстяването е поне двоен върху рискa от развитие на рак, отколкото се предполагаше досега, сочат новите открития на международен изследователски екип, който включва учени от Бристолския университет.

Проучването е ръководено от Международната агенция за изследвания на рака и в него са участвали изследователи от Медицинското училище в Бристол към университета.

Снимка: iStock

Екипът е провел генетични анализи на осем често срещани рака, свързани със затлъстяването. Медиците сравнили оценките на генетичната Менделова рандомизация за връзката между индекса на телесната маса и риска от рак с оценките от класическите кохортни изследвания.

Излишната телесна мазнина вече е призната като важна причина за ракови заболявания и се смята, че представлява 6 процента от всички видове рак в развитите страните с висок стандарт. Според резултатите от новия анализ делът на раковите заболявания, дължащи се на наднормено тегло и затлъстяване, всъщност е значително по-висок.

"Значението на тези анализи е, че те предполагат, че ефектът от наднорменото тегло върху риска от развитие на рак е бил подценяван в миналото", коментира Ричард Мартин.

"Затлъстяването играе още по-значима роля за раковите заболявания от предложенията досега", допълва професор по клинична епидемиология в университета.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "International Journal of Epidemiology".