.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Затлъстяването предизвиква рак на гърдата

Евгений Милов | преди 1 година
рак на гърдата
Снимка: iStock
Притеснителни резултати за наднорменото тегло при жените

Затлъстяването предизвиква рак на гърдата, тъй като повишава нивата на цитокините в кръвния поток, което повлиява метаболизма на раковите клетки на млечната жлеза, в следствие на което стават по-агресивни.

Резултатите са от съвместно проучване на германски учени от "Helmholtz Zentrum München", "Technische Universität München" и "Heidelberg University Hospital".

Данните от проучването са притеснителни, предвид непрекъснато нарастващия брой на хората с наднормено тегло в световен мащаб, като според информация на Световната здравна организация случаите на затлъстяване сред децата и възрастните се е увеличил десетократно за последните 40 години в периода между 1975-2016 г.

рак на гърдата
Снимка: iStock

Освен че увеличва риска от сърдечносъдови заболявания, затлъстяването предизвиква развитие на ракови заболявания и метастази, а резултатите от новото изследване доказват, че прави изключително агресивен рака на гърдата при жените.

Настоящото изследване установява механизма, според който затлъстяването предивиква рак на гърдата, като ключова роля в процеса играе ензима ACC1, коментира д-р Маурицио Бериел Диаз от Института за диабет и рак към "Helmholtz Zentrum München", който ръководи проучването съвместно с проф. Щефан Херциг.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Cell Metabolism".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?