От деца знаем правилото "Не са минали 3 секунди". Казваме тази мантра, когато изпуснем храна на пода, но след това бързо я взимаме, издухваме я и леко гузно я изяждаме.
"Не са минали 3 секунди" е заклинанието, с което си внушаваме, че бактериите са бавни и не могат за толкова кратко време да „скочат” върху храната. Дали обаче това е вярно?
Разбира се, има голямо значение колко е мръсен подът. Доктор Пол Даусън, единственият човек на тази земя, който е правил изследване по въпроса, твърди, че секундите не са толкова важни. По-голямо значение има повърхността, на която пада храната.
Ако в килима има салмонела, по-малко от 1% от бактериите преминават върху храната. Но ако храната падне върху фаянс или паркет, върху нея се прехвърлят от 48 до 70% от бактериите! Доста голяма разлика.
Между другото, невинаги подът е най-мръсното място. Ако изпуснете храна върху дъска, на която току-що сте рязали прясно месо, опасността не е никак малка.
В заключение – ако изпуснете храна на пода вкъщи, вероятността за зараза е малка, но защо да рискувате. Оставете правилото "Не са минали 3 секунди" само за децата, които са изпуснали последния бонбон и не могат да се лишат от него.