Ако не се движите, мускулите ви стават вяли. След продължително стоене или седене в неправилна поза болките в гърба няма да закъснеят. Нарушената статика на цялото тяло принуждават гръбнака да се огъне.

Лумбалните прешлени са областта, която се справя с нашата тежест. Междупрешленните дискове там пружинират при всяка стъпка. При неразумно натоварване дисковете страдат. В процеса се включват и междупрешленните ставички, за да противодействат на изместването. 

Различната дължина на краката води до болка в гърба.  

Едностранното натоварване също е вредно.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 За стойката и гръбначния стълб
 

Тренирайте мускулите на гърба и корема, за да не получите никога болка, в който и да е сегмент от гръбначния стълб.

Отпуснатите мускули позволяват гръбначно изкривяване.

Нетренираните мускули болят от пренасяне на някаква тежест.

Слабите коремни мускули позволяват вътрешните органи да се изместят напред. От своя страна те теглят гръбнака и създават болка. 

Правете стречинг за отпускане на натоварените мускулни групи, ако седите по цял ден пред компютър. Срещу скованост и болка в гърба помага плавна гимнастика.  Добрият тонус на седалището и бедрата държи таза в правилна позиция.

Работете за мускулите на гърба и за коремна мускулатура. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 Да не забравяме за радостта от движението, вместо да разчитаме на хапчетата.
 

Щастливите за гръбнака моменти са тези, когато тялото е отпуснато в легнало положение и движенията от нищо не са ограничени. Пълна релаксация се постига от топли процедури. Те облекчават болките от радикулит. Вана с топла минерална вода или ароматична вана, както и лечебен масаж могат да направят чудеса.

Сколиозата (S-образното изкривяване) може да се коригира с лечебна гимнастика под ръководство на кинезитерапевт. Лечението включва масаж и на ушната мида. 

Спороде Лиз Бурбо човекът, страдащ от сковаване в кръста, трябва да преодолее чувствата си за вина и гвяв. Да прояви повече гъвкавост в отношенията с околните без непременно да иска да контролира всичко по свой начин.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 Още по темата може да прочете в постовете:

Раздрусайте гърба си седем пъти, за да излекувате всички болести.

Бягането - идеалният регулатор на здравето