Попаднахме на историята на една британска тийнейджърка, която ни впечатли и решихме да я споделим с вас. Джаки е на 17 г., когато разбира, че се е родила без вагина. Това се е случило, когато отишла на преглед, притеснена, че все още няма менструация. След проведени тестове е установено, че има синдрома на Майер-Рокитански (Майер-Рокитански-Кустер-Хаузер), който се характеризира с вродена аплазия на матката (аномалия, при която липсва матката и се срещат различни малоформации на горната част на влагалището).

Причини за репродуктивните проблеми при жените >>

„Напуснах кабината на доктора, обляна в сълзи. Никога няма да мога да разбера какво е да родиш, да забременееш, да имаш месечен цикъл. Всички неща, които си представях, изведнъж се изтриха от бъдещето ми. Бях наистина много разстроена и имах усещането, че не съм истинска жена вече”, споделя Джаки пред „Дейли Мейл”.

Посещение при гинеколога за начинаещи >>

 

Оказва се, че синдромът на Майер-Рокутански се среща при една на 4500 жени. Заболяването засяга репродуктивната система като влагалището и матката липсват или са недоразвити. Външните генитални органи са нормални, а яйчниците могат да функционират. Този синдром обикновено се установява, когато жената започне да води полов живот или при липса на месечен период след 16-годишна възраст.

Заболяването не може да бъде излекувано, но пред жените с тази диагноза има няколко опции. Сред тях са медицински процедури, с които да се създаде вагинален канал, за да могат да имат нормален сексуален живот. Ако жените с този синдром искат да имат деца, те трябва да прибягнат до ин витро оплождане и сурогатно майчинство. 

8 неща, които може би не знаете за месечния си цикъл >>

 

След преживения стрес Джаки споделя: „Аз съм безнадеждно романтична и виждам как това е тест за характера на някого. Вместо да се мисля, че това отблъсква мъжете, аз всъщност гледам на нещата, като начин да открия по-лесно „единствения”.

„Искам да съм откровена с всеки мъж, когото срещна, и казвам направо за моето състояние. Ако избягат щом им спомена за синдрома на Майер-Рокитански, не желая да имам близки отношения с подобни мъже”, казва Джаки.