Обездвижването и грешките в храненето създават "слаби” кости, които се чупят при леки падания и травми. Зоните, в които костната плътност намалява най-бързо са над китката на ръката, шийката на бедрената кост, глезените, поясните прешлени. Това са областите, в които се извършва остеоденситометрията - метод за определяне на индивидуалната костна плътност.

Факторите за укрепване на костите

Опорната система е здрава, ако има добър метаболизъм. Костната тъкан непрекъснато се подменя по законите на човешката физиология. Процесите на изграждане на костите пряко зависят от вида на консумираната храна. Те се нуждаят от калций, фосфор, протеини, витамин D, фитоестрогени, вода и др.

В хранителния режим трябва да присъства по един млечен продукт на всяко хранене.

Белтъчното им съдържание задоволява потребностите на организма от ензими и хормони за растежа на костите.

Кофичката кисело мляко е традиционната българска храна,

която гарантира здраве и дълголетие. Достатъчно е да се изяждат по 80 г сирене и кашкавал, които напълно покриват дневните нужди от калций.

Други източници на калций са плодовете, зеленчуците: 10 сушени смокини съдържат 270 мг калций, а една купичка задушено зеле, броколи, бамя имат между 100-140 мг калций.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Рибите са полезни със съдържанието на протеини, минерали и витамините А и D. 2-3 пъти в седмичното меню трябва да се включват рибни ястия. 

Витамин D участва в абсорбцията на калций,

който се внася чрез храната. Собствената ни кожа е "лаборатория - производител” на витамин D. Условие за този биосинтез са ултравиолетовите слънчеви лъчи. Продукцията му спада в студените месеци, заради намаленото слънчевото греене. Въпреки че, мастноразтворимият витамин D частично се натрупва в мастните клетки, за няколко месеца този „запас” се изчерпва. Допълнителен внос човек може да се осигури чрез хранителен режим, който да включва мазните морски риби (сьомга, скумрия, херинга сардина), краве масло, яйчен жълтък, черен дроб. 

Най-новите изследвания показват по-ниско ниво на витамин D сред градските хора. При неговия недостиг се развиват заболявания на костите - рахит и остеопороза. Препоръката на ендокринолога д-р Александър Шинков от Университетска болница "Александровска” е да се приема допълнително витамин D 3 на капки през сезоните с малко слънчеви дни.

Снимка:Thinkstock/Getty Images
 

Разходките на открито са полезни както за децата, така и за възрастните.

Един час под слънчевите лъчи е достатъчно, за да се изгради необходимото количество от витамин D. 

Здравината на костите може да се поддържа и чрез приема на фитоестрогени (растителни съставки с естрогеноподобно биологично действие). 

Редовните упражнения и спортуване

увеличават не само мускулната маса и сила, но осигуряват костната тъкан с кръв и кислород. По този начин добрата костна обмяна заздравява костите. Костният метаболизъм е в баланс тогава, когато процесите на изграждане не изостават от процесите на костното разграждане.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Освен ежедневните упражнения за разтягане, вдигане на тежести, практикуване на йога, тай чи и цигун, изключете вредните навици: тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол и лекарства.

Подвижното и силно тяло е плод на активен и разумен начин на живот.