Индивидуалността започва там, където сравняването с другите свършва. Бъдете уникални. Бъдете неповторими и незабравими. 

Отделете време за себе си и прегледайте мислено постиженията си.

Спомненете си как сте започнали и къде се намирате сега.

От такава равносметка ще се убедите колко много сте постигнали в живота си. Със сигурност е повече, отколокото досега сте си мислели.

Ако се събудите с тъга и не я пропъдите, ще й позволите да обземе деня ви. Това е така, защото човек  привлича  това, върху което се фокусира, включително: настроения, знания, разположение на духа.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Когато чуете за някой, че е постигнал нещо и веднага започнете да сравнявате себе си с него, ще разберете какви са желанията ви в живота. Независимо дали това са колеги, съседи, близките ви.

Дори и да се зарадвате на тяхното постижение, след  като правите сравнение на постижението им с вашето положение на нещата, се поражда неудовлетвореност, депресивно настроение с комплекс за малоценност.

Няма значение дейността, например някой е направил повече продажби или повече сделки от вас, или е ангажиран да изнесе повече лекции и т.н.

Разрушителни за здравето са мислите, породени от вечното сравняване с другите:  

Какво правят те, което аз не правя?

Аз исках това да бъда.

Искам да съм на неговото място.

Никой не се интересува от моето мнение.

Смисълът на тези изрази е един и същ, защото чувството прераства в убеждение: „Не ставам за нищо” или „Не съм достатъчно добър”. Смятате, че сте на по-долното стъпало в житейската класация.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Печалното е, че на пръв поглед изглежда наивно, но се превръща в реалност и понижава самочувствието ви до изграждане на комплекс за малоценност.

Отсъствието на положително отношение към себе си започва да придобива и физически симптоми: неврогенна кашлица, задушаване, треперене, лицеви тикове, аритмия, изчервяване, изпотяване, сковаване и болки в мускулите, често уриниране, стискане със зъби по време на сън, затлъстяване, гръбначни изкривявания.

Не сте по-долу, не сте и по-горе. Просто сте си вие. Негативните нагласи спрямо собствените качества ви лишават от възможността да бъдете себе си - уникални, единствени с неподражаеми дарби.

Престанете да се съизмервате с другите.

Снимка:Thinkstock/Getty Images