Вкусна напитка е домашно приготвеният егног. Американците и канадците продължават традицията да поднасят на всеки зимен празник и на Коледа пълна чаша егног. Въпреки че основните съставки са пресни яйца и мляко, това е алкохолно питие. Алкохолът е по ваш избор.

Съществуват рецепти за егног с ром, бренди, бърбън, уиски, водка.

С мои приятелки си приготвяхме домашен аероконяк, който много ми напомня по вкус на егног. Може да го срещнете още под името "птиче мляко”. Подсладен и с гъста бяла консистенция, той е привлекателен и за децата. Затова преди да се добави алкохолът може да отделите от него и за тях.

Рецепта за егног за шестима
- 2 чаши прясно мляко
- 6 жълтъка от пресни яйца
- 1 чаша захар
- 1 ванилия
- 2 цели карамфилчета
- 2 чаши течна сметана
- 250 мл уиски и 50 мл ром (Количеството и вида на алкохола е според предпочитанията)
- 1 щипка канела
- 1 щипка смляно индийско орехче

Снимка:Thinkstock/Getty Images
Приготвяне:
Сварява се млякото с карамфилчетата и ванилията и се оставя да се охлажда. Разбиват се много добре жълтъците със захарта до побеляване в дълбока купа. Към тях се добавя млякото при непрекъснато бъркане. След това се прибавят алкохолът и течната сметана на тънка струйка с енергично бъркане. Може да се прецеди сместа заради карамфилчетата и по-доброто й хомогенизиране. Налива се в кана или бутилка и се държи на хладно. 

Гъсто и сладко, алкохолното питие егног сервирайте самостоятелно в Коледната вечер или заедно с кафето и чая, като поръсите пълната чаша със смляно индийско орехче или канела.