Полиомиелитът е остро вирусно инфекциозно заболяване, което протича с увреждания на нервната система. Заболяването е познато още като „детски паралич“, тъй като най-често засяга малки деца - от 1 до 5-годишна възраст.

От 1988 г. насам броят на децата, засегнати от полиомиелит, е намалял с 99%. От 350 000 случая в 125 страни, до по-малко от 200 случая само в две държави - Афганистан и Пакистан. Огнищата в Судан и Йемен са първите нови огнища на детски паралич в ерата на COVID-19. А причината е отслабеният полиовирус, използван във ваксините, който може да циркулира и да мутира, причинявайки също парализа. Тези огнища на полиомиелит са причинени именно от ниските нива на имунизация.

Снимка: Getty Images

В понеделник приключи тридневната кампания на СЗО и УНИЦЕФ, която имаше за цел да ваксинира деца в контролирания от хутите (местно население, разклонение на шиитския ислям) Северен Йемен.

По време на кампанията доброволците преминават с миниван по тесните улички на столицата Сана и съобщават за инициативата. За да улесни работата си, екипът маркира с тебешир вратите на къщите, в които децата са ваксинирани.

Йеменският здравен работник Файруз Санад, обикаля от къща на къща в опит да предотврати разпространението на парализиращия вирус. Пред „Ройтерс“ той споделя, че понякога семействата се колебаят дали да ваксинират децата си,тъй като смятат,че ваксината е нещо опасно. “Опитваме се да ги убедим, че няма от какво да се страхуват“, казва още Санад.

Останалата част от Йемен, която е под контрола на международно признатото правителство, ще бъде ваксинирана следващата седмица. Целта е перорално да се ваксинират до 5,5 млн. деца под петгодишна възраст.

Представител на СЗО заяви още, че здравните екипи се сблъскват с големи проблеми при разпределянето на консумативи за имунизации, но всички работят усилено, за да продължат рутинното ваксиниране.

Военният конфликт и децата на Йемен

След началото на войната между военния съюз, ръководен от Саудитска Арабия, и хутите - шиитските бунтовници, подкрепяни от Иран, в Йемен настъпва тежка хуманитарна криза. На всеки десет минути от болести умира по едно дете, а всеки ден загиват или биват осакатени по 8 деца...

Преди повече от месец ООН предупреди, че Йемен е на ръба на катастрофална криза с недостиг на храна. „Ако войната не спре веднага, се доближаваме до необратима ситуация, която създава риск да бъде изгубено цяло поколение йеменски деца”, съобщи още Лис Гранде, хуманитарен координатор на ООН в страната.

Децата в Йемен страдат още от холера, дифтерия, денга, а коронавирусът едва се регистрира. Половината от здравните заведения са унищожени, стотици лекари са починали или са избягали от страната.

„Нямаме неврохирург. Нямаме родилно отделение. Ние лекуваме 20 деца на месец от недохранване и сега приемаме все повече хора, тежко болни с усложнения от треска на денга - над 3000 случая до момента тази година.“, казва д-р Али Насер Саид, директор на една от болниците. „Коронавирусът далеч не е най-големият ни проблем.“

В началото на 2020 г., когато настъпи пандемията от COVID-19, здравните работници прогнозираха, че въздействието на вируса върху уязвимото население на Йемен ще бъде катастрофално - 90% ще бъдат инфектирани.

Снимка: Getty Images

Към днешна дата Йемен съобщава за общо 2148 случая на COVID-19. Малко вероятно е обаче официалната статистика да отразява истинското въздействие на вируса в страната, тъй като на много места липсват центрове за тествания. А в най-добрия център за тестове, лечение и карантина на COVID-19 от август насам няма нито един пациент.