Един от основните начини на пренасяне на Covid-19 са мръсните ръце. С тях волно или неволно докосваме лицето си – уста, очи и т.н. Замислете се колко неща докосваме с ръцете си в рамките на деня. Пипаме всякакви повърхности, вещи, а след това себе си, а органите, покрити с лигавица са входната врата за проникване на вируса. Ето защо е толкова важно да мием ръцете си добре, особено ако сме излизали навън или сме срещали други хора.

  • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
  • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
  • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
  • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
  • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
  • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
  • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
  • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
  • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
  • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си

"Covid-19 е неклетъчна форма на живот. Това означава, че се разпространява от живи клетки", казва проф. д-р Емил Воденичаров, ръководител на Катедра "Хигиена" на Медицинския университет в интервю за националното радио.

Колкото и простичко да звучи едно от най-сериозните оръжия срещу коронавируса е сапунът. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ препоръчват да мием ръцете със сапун и вода като основен начин за почистването им.

Без значение дали сапунът е твърд или течен, той съдържа амфифили – това са специфични мазнини, които имат структура подобна на тази на обвивката на вируса. Амфифилите имат способността да проникват във вируса. Мазнините един вид ги отлепят от повърхността на кожата, а след това – чрез налягането на водата, те биват премахнати от там. Важно да сапунисвате ръцете си поне 20 секунди.

Когато миете ръцете си със сапун и вода, не просто изпращате вирусите от ръцете си в канализацията. Вие всъщност ги унищожавате и ги правите безобидни. Сапунът действа "почти като отряд за разрушаване, който сваля една сграда, като разбива всичките тухли", казва Пали Тордарсън от Университета на Нов Южен Уелс.

Домашният сапун, който се приготвя от животински мазнини обаче, е беден на амфифили. Ако и водата, с която се използва в комбинация е твърда, той има още по- дезинфекционно действие.  В повечето фабрични сапуни се добавят  синтетични амфифили, които се наречат още детергенти. Ако на един сапун пише, че е антибактериален, това не означава, че ви дава по-голяма защита. Причината е, че антибактериалните детергенти не влияят на коронавируса.