Тъй като случаите на заразени с новия коронавирус COVID-19 в света не спират да нарастват с всеки изминал ден и страхът обсебва съзнанията на хората, има един популярен продукт, който може да бъде от решаващо значение в голямата битка с епидемията от коронавирус. Това е сапунът - семпъл, древен, евтин и ефикасен метод за борба с вирусите.

Респираторните вируси - като новият коронавирус и грипът - могат да се разпространяват бързо чрез контакт на ръцете – докосване на заразена повърхност и пипане не лицето (устата, носа, очите) впоследствие, пише Vox.

Ето защо хигиената на ръцете е първа линия във войната срещу COVID-19. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ препоръчват да мием ръцете със сапун и вода като основен начин за почистването им.

"Но ако няма сапун и вода, използването на дезинфектант за ръце с поне 60% алкохол също може да помогне", казват от CDC.

Снимка: Unsplash/Matthew Tkocz

CDC дава приоритет на сапуна - докато хората се запасяват с дезинфектанти за ръце, като ситуацията става все по-абсурдна... Вече е по-трудно да намерите дезинфектант за ръце от игла в купа сено. Дезинфектантът за ръце, съдържащ над 60% алкохол, е ефикасен срещу COVID-19 и е добър вариант, когато наблизо няма мивка.

Сапунът във всякаква форма и вид - течен, твърд, ароматизиран и прочее маркетингови версии - е по-мощен и по-ефективен срещу коронавируса от дезинфектанта за ръце. Трябва да го използваме колкото е възможно по-често.

Това е така, защото когато миете ръцете си със сапун и вода, не просто отмивате вирусите от ръцете си в канализацията. Вие всъщност унищожавате вирусите и ги правите безобидни. Сапунът действа "почти като отряд за разрушаване, който сваля една сграда, като разбива всичките тухли", казва Пали Тордарсън от Университета на Нов Южен Уелс.

Професорът по химия публикува информация за чудесата на сапуна в Туитър – той е ефективен убиец на COVID-19 и е важно да сапунисвате ръцете си поне 20 секунди.