Повечето случаи на COVID-19 преминават сравнително леко, но новият коронавирус е силно заразен и се разпространява бързо из целия свят. Вчера СЗО обяви епидемията от коронавирус за пандемия.

За щастие, най-добрият начин да предотвратите разпространението му е доста прост - поддържайте добра хигиена. Мийте ръцете си в продължение на най-малко 20 секунди, покривайте носа и устата си, когато кашляте, и се опитвайте да избегнете контакт с други хора, за които знаете или предполагате, че са болни от вирусни заболявания.

Тези техники са ефективни, защото мъничките капки от кашлицата и кихането могат да пренесат новия коронавирус по въздуха на разстояние от един до два метра. Ако попаднат в дихателните пътища на друг човек, те могат да го заразят.

Но коронавирусът може също така да оцелее на различни повърхности, върху които тези капчици са попаднали - понякога за няколко дни, казва имунологът Рудра Чанаппанавар от Университета на Тенеси, който е изучавал коронавирусите. По-специално стъклото - подобно на това, което се използва за екраните на смартфоните, може да запази коронавирусите живи до 96 часа (четири дни) при стайна температура.

Снимка: iStock

Коронавирусът оцелява върху повърхностните за различен период:

Измазана стена – 36 часа

Ламинатен материал върху плотове – 36 часа

Пластмасови повърхности – 72 часа

Неръждаема стомана – 72 часа

Стъкло – 96 часа

Тези данни са събрани по време на епидемията от SARS през 2003 г. и са докладвани на Световната здравна организация. Двата вируса са генетични братовчеди – вирусът зад епидемията от SARS технически се нарича SARS-CoV, a новият вирус е SARS-CoV-2. И двата заразяват дихателни пътища на човек.

На теория е доста лесно да се заразите с новия коронавирус от дисплея на смартфона си. Ако някой близо до вас кашля или киха в обществения транспорт, докато пътувате за работа сутрин и търсите новини за епидемията в социалните мрежи, можете по невнимание да докоснете тези миниатюрни капчици, попаднали върху екрана на смартфона. След което - без изобщо да подозирате за случилото се, да докоснете носа или устата си.