„Chocolat désir, chocolat plaisir”, казват французите и не е случайно. Когато си говорим за десерти, веднага се сещаме за шоколад. А дори самата мисъл за него ни кара да се чустваме добре. Можете ли да си представите съвременната сладкарската индустрия без шоколада? Какаото и най-популярното лакомство – шоколадът, са станали неразделна част от ежедневието ни, но знаем ли достатъчно за него? Предлагаме ви кратка разходка из историята на какаото.
Както и много други култури с които сме свикнали, като царевицата, доматите, боба, картофите, и какаото е дошло от Америка.
Какаовото дърво Theobroma cacao е вретеновидно, вечнозелено дърво от 5 до 8 м височина, расте в сянката на огромни дървета. Плодът на какаовото дърво е яйцевидна шушулка с червен до кафяв цвят, дълъг 15 до 25 см, с повече или по-малко безформена повърхност, набраздена с линии от горе до долу. Шушулката съдържа 30 до 40 семена, всяко от които е заобиколено от горчиво-сладка бяла каша. Когато семената са ферментирали и изсушени на слънце, те се оцветени в кафеникаво-червено и са известни като какаови зърна.
Какаовите зърна притежават 2% вода и 45-53% мазнини под формата на какаово масло, известно също като theobroma oil, което се състои от различни мастни киселини. Протеините са от 12% до 14%, захарите – 9-13%. Какаовите зърна съдържат до 5% феноли и флавоноиди, които са антиоксиданти, освен това са богати на калий, магнезий, калций и желязо. Освен това съдържат 1-3% теобромин и кофеин, алкалоиди, които стимулират централната нервна система. Теоброминът е стимулант, който блокира рецепторите на аденозина, който пък е отговорен за заспиването. Теоброминът също увеличава производството на норадреналина и подтиска неговото обратно захващане, което пък удължава действието му. Теоброминът действа също като диуретик, сърдечен стимулант и подпомага разширяването на кръвоносните съдове. Намира се също в чая мате и в гуараната. Той е лек стимулант, по-щадящ от кофеина, но с по-дълготраен положителен ефект върху настроението, докато кофеинът има незабавен и силен ефект, като увеличава напрежението. Фенилетиламинът е другото съединение в какаото със стимулиращ ефект. Той се синтезира и в човешкото тяло при повишена физическа активност. Поради това много спортисти са повече или по-малко еуфорични, когато тренират интензивно. Освен в какаото, присъства също и във виното и сиренето, като резултат от ферментацията.
Според едно проучване, поръчано от Бил Гейтс, цените на шоколада след десетина години ще се доближат до тези на черния хайвер. Според експертите следващите няколко години ще се установи остра липса на какао. Големите играчи на пазара на шоколад констатират, че няма достатъчно плантации, които да отговорят на търсенето, тъй като голяма част от съществуващите за изтощени.
Алтернатива
В последно време сред привържениците на здравословното хранене набира популярност един малко известен или добре забравен заместител на какаото - брашното от рожков. То се приготвя от шушулките на вечно зелено дърво, което е разпространено в Средиземноморкия регион. Рожковът първоначално е бил известен като подсладител. Шушулките му са били най-големият източник на захари, преди масовото разпространение на захарната тръстика и захарното цвекло. В него има три пъти повече калций от млякото и е 60% по-нискокалоричен от какаото. Рожков се използва и като алтернатива за производството на шоколад, тъй като за разлика от него не съдържа кофеин, фенилетиламин и теобромин.