Трите основни стъпки към здрава и красива кожа са чистота, освежаване и овлажняване. Не е необходимо да се прекалява с употреба на кремове и лосиони, за да поддържате кожата си гладка и сияеща. Кожата е орган, който се възобновява непрекъснато. Освен защитна, нейната функция е и отделителна. Затова повърхността й не трябва да е задръстена и покрита със слоеве от крем, фондьотен и пудра.

Не прилагайте нито твърде горещи, нито извадени директно от хладилника продукти за третиране на кожата, защото и двете крайности са вредни и стресиращи за кожната повърхност.

За да стане по-гладка и еластична, може да се направи ексфолиране за отстраняване на мъртвите клетки на епидермиса. Олющването на вроговения слой улеснява функцията на потните и мастните жлези. По-бързо се изхвърлят разпадните продукти от обмяната и организмът се очиства от токсините.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Някои от ексфолиантите съдържат фини частици от кестеново брашно, други съдържат киселини, плодови ензими, серуми. Трябва да се внимава колко често се прилагат, за да не се получи обратен ефект - раздразване и загрубяване на кожата. Хората със суха кожа са най-чувствителни.

Естествен ензимен пилинг може да получите с парченце свеж плод - грейпфрут, краставица или ананас, като го разнесете върху лицето. Останете така, докато изсъхне и го измийте с чиста вода.

Преумората, еднообразното хранене, прекаляването със солариум и излагане на слънце без фотозащита и тютюнопушенето допринасят тенът на кожата ви да е сив, а видът ви повяхнал. Независимо че грижа за кожата бързо подобрява свежестта и блясъка на лицето, тя не е достатъчна.
Как да се храните за повече свежест на лицето може да прочете в следващия пост.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Водните процедури са великолепни за кожата

Здраве посредством водата не е нещо ново. Хидратацията на кожата я прави копринено нежна. В топлата вода мускулите се отпускат, кожата се овлажнява, минералните съединения засилват обменните процеси, порите се отварят, токсините се отделят, мъртвите клетки се олющват и човек се чувства лек и обновен.

Вана с морска сол подобрява ексхфолиращия ефект. Добавено етерично масло действа успокояващо на ума и релаксиращо върху мускулите, с което се премахва основната причина за бръчките.

За масаж на лицето, който премахва видимите признаци на умората и стреса прочетете в следващия пост.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Сухата кожа по-лесно се състарява и набръчква. За да се хидратира цялостно организма, пийте вода по 1,5 л на ден.

Използвайте крeм около очите, за да не допускате торбички, тъмни кръгове и бръчките тип "пачи крак”. Кремът за очен контур трябва да съдържа антиоксиданти и колаген. Това е от важните условия в борбата с бръчките. Хидратантните кремове с антиоксиданти неутрализират свободните радикали и намаляват възпалителните процеси в кожата.

През ваканцията започнете с разумно изглагане на слънчевите лъчи. Постепенно придобитият тен от слънчевите бани е най-устойчив, красив и полезен за здравето.

Снимка:Thinkstock/Getty Images