Арома лампите са различни по форма, дизайн, размери, цвят и материал, от който са направени. Общото помежду им обаче е, че могат да бъдат ваш добър съюзник в борбата с простудните заболявания. Доскоро непознати на българския пазар, днес арома лампите не са просто екзотична част от интериора, а полезна вещ, която е добре да има в дома на всяко семейство, особено ако има малки деца. С оглед приближаващите студени дни, когато простудните и вирусни заболявания се активизират, ви припомняме как да използвате тази лампа за лечение на запушен нос, затруднено дишане, хрема, кашлица и общо неразположение.

Арома лампите работят на следния принцип – пламъкът от запалената свещ изпарява етеричното масло, което се поставя в свпециално отделение. Високата температура способства отделянето на аромата на маслата, а с това и на техните полезни и лечебни свойства.

Какво етерично масло да избере, в зависимост от проблема, който искате да атакувате?

- Евкалиптовото масло действа отхрачващо, противопростудно и понижава температурата.

- Маслото от иланг-иланг действа антидепресивно.

- Хвойновото масло има бактерицидно действие. Маслото от лимон е с противовирусно и имунистимулиращо действие.

- Маслото от тамян действа добре при възпаления на дихателните пътища

- Маслото от кедър е подходящо при простуда, кашлица, бронхит и хрема.

- Маслото от мента има спазмолитично действие.

- Маслото от босилек действа при простудни заболявания и кашлица.

- Боровото масло увеличава защитните сили на организма.

Често при затрудено дишане, кашлица и запушен нос, педиатрите препоръчват малкиде деца да бъдат лекувани с инхалации. Понякога обаче се оказва доста трудно да накарате малкия палавник да си сложи този апарат на лицето и да стои с него, докато се вентилира лекарството. В тези случаяи арома лампите са добра и лека алтернатива. Трябва просто да ги запалите в стаята, в която детето играе или си почива.

Сипете малко количество етерично масло в мястото, отредено за това. Обикновено то прилича на купичка. Запалете свещта и я поставете под него.

Снимка: Thinkstock



Достатъчно е детето активно да вдишва въздуха, обогатен от действието на арома лампата, за да му подейства.
Като мерки за безопасност поставете лампата на място, на което детето не може да я стигне. Не я оставяйте без наблюдение. Все пак има открит пламък.