Какво представлява микробиома и как можем да формираме пълноценен микробиом на детето преди и след раждането, разказа нутрициониста Яна Данаилова в рубриката на „Преди обед“ - „Здраве“ с д-р Мартин Генов.

Микробиомът е съвкупността от всички микроорганизми – вируси, бактерии и други – които населяват нашето тяло.

Тези микроорганизми играят ключова роля в поддържането на нашето здраве, като подпомагат имунната система и усвояването на хранителни вещества.

Те също така участват в производството на хормони и други важни биохимични процеси. Поддържането на баланса на микробиома е изключително важно за здравето на нас и нашето дете.

КАК ДА ФОРМИРАМЕ ПЪЛНОЦЕНЕН МИКРОБИОМ НА ДЕТЕТО?

Родителите могат да започнат да се грижат за микробиома на своите деца още преди зачеването, разказа нутрициониста Яна Данаилова. Подготовката на тялото чрез здравословно хранене и начин на живот преди бременността е от съществено значение.

Пренаталният период: Храненето на майката по време на бременността е критично за формирането на микробиома за бебето. Хранителни частици преминават през плацентата и влияят на амниотичната течност, която подхранва развиващия се плод.

Раждането: Начинът на раждане също има значително влияние върху микробиома на новороденото, обясни нутрициониста Яна Данаилова. Естественото вагинално раждане позволява на бебето да бъде изложено на лактобацилите от вагиналната флора на майката. Това не само подпомага формирането на здрав микробиом, но и укрепва имунната система на детето, обясни тя.

Жените, които раждат с цезарово сечение, могат да приложат имитираща техника на естественото раждане, за която може да научите повече във видеото.