Ново проучване разкрива, че бременността и раждането изискват значително повече енергия, отколкото сме предполагали досега. 

По време на бременност тялото изразходва около 49 753 калории. Количеството се равнява на 164 барчета „Сникърс“. 

Това установява д-р Дъстин Маршал, съавтор на изследването, публикувано в списание Science. Той и неговият екип анализират данни от хиляди научни статии, за да установят колко енергия е необходима на организъм на различни животински видове, за да се възпроизведе. 

„Нашата работа определя ясни стойности на необходимата енергия за широк спектър от видове - от насекоми през гущери до хора,“ разказва д-р Самюел Гинтер, водещият автор на проучването.

КОЛКО ЕНЕРГИЯ Е НЕОБХОДИМА НА ТЯЛОТО ЗА ЕДНА БРЕМЕННОСТ?

Тялото изразходва близо 50 000 калории, за да създаде, износи и роди едно бебе.

Голямата част от допълнителната енергия, която е необходима на бременната жена, отива за развитието на плода. Само 10% от енергията се насочва директно към бебето. Останалата част се изразходва за метаболитните процеси. Те са отговорни за всяка една от жизнените дейности. Непрекъснато се саморегулират според състоянието и нуждите на тялото.

Енергия е необходима и за кърмене. Така реалният дял, насочен към бебето, спада под 5% от общата енергия за възпроизвеждане.

Данните, получени от изследването, могат да променят възприятията за нуждите на жените по време на бременност, смята д-р Ив Фейнберг, доцент по акушерство и гинекология в Медицинското училище Фейнберг към Северозападния университет в Чикаго.

Това проучване ни дава много информация, за да разберем нуждите на бременните. Всяка работеща бременна жена би могла да ви разкаже за степента на изтощение и как това поглъща целия ѝ живот“, допълва д-р Ив Фейнберг.

КАК ДА ДАДЕМ НУЖНОТО НА ТЯЛОТО?