Причината за по-голям апетит през зимата е, че при студено време, тялото ни се нуждае от затопляне много по-често, отколкото през по-топлите дни.

Ето начините, по които можем да поддържаме тялото си с нормална температура, без да качваме излишни килограми:

Млечни продукти

Снимка: iStock

Яжте малки порции кисело мляко, сирене и всякакви други животински продукти. Те изгарят мазнините в тялото ни. Млечните продукти съдържат калций, фосфор и магнезий – именно това триединство от минерали ускорява разграждането на излишната мастна тъкан, особено в областта на талията. Така тялото получава необходимата доза протеини, не само, за да задоволи глада, но и да го овладее. Прекомерната страст към сиренето обаче може да доведе до обратен ефект.

Ароматерапия

Снимка: iStock

Тази практика също трябва да се подхожда разумно. Трябва да знаете, че излишъкът от чужди миризми е предпоставка за мигрена и нервни разстройства. Ако не прекалявате, ароматерапията е отличен начин за успокояване на прекомерния апетит вечер. Само си представете, сладките аромати на ванилия, канела, шоколад, цитрусови плодове или лавандула. Всички те допринасят за отлично настроение, усещане за спокойствие, комфорт, а също и за намаляване на апетита. По този начин мозъкът ви изпраща команда на цялото тяло, че не изпитва глад.

Вода

Снимка: iStock

Отдавна е известно как ни заплашва дехидратацията: главоболие, обща слабост, стареене на кожата и забавяне на метаболизма. В допълнение към необходимата вода всеки ден, експертите съветват да допълните загубата на вода на организма със зеленчуци и плодове, които я съдържат в излишък. Краставицата и ябълката са подходящ избор.

Брашно от ленено семе

Снимка: iStock

Лененото брашно е източник на почти всички вещества, необходими на човешкия организъм, като омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамини от група В, калий, магнезий, цинк и антиоксиданти. Всички тези вещества помагат за укрепване на имунната система, нервната система, мозъчната функция, а също така обещават красота в продължение на много години. В допълнение, лененото брашно оставя чувство на ситост за по-дълго време заради протеините и фибрите.

Хранене по час

Снимка: iStock

Въпреки настойчивите препоръки на диетолозите да свикнете да ядете храна в малки количества, но поне четири до пет пъти на ден, тази диета не е подходяща за всеки. Какво да правя? Първо, не бива да ограничавате целия си живот до това да контролирате кога и как ядете. Ако предпочитате три хранения на ден, трябва да вземете под внимание няколко прости правила. Всяко хранене трябва да се случва по едно и също време всеки ден. Необходимо е да се консумира храна през светлата част на деня поради една проста причина: изкуствената светлина, нередовното и късно хранене нарушават функционирането на хормона мелатонин, който контролира съня и бодърстването. По този начин, дори и без преяждане или намаляване на физическата активност, имаме всички шансове да натрупаме няколко излишни килограма.