С кълнове от грах, екзотични плодове и хляб от квас, това са храните, за които специалистите твърдят, че със сигурност можем да се храним здравословно. Как да изберем подходящата храна с ограничен бюджет обаче? 

Много хора асоциират здравословната храна именно с харчене на много пари. Чия, спирулина, био храни, сурови десерти със сушени плодове - все неща, които могат да ни донесат енергия и тонус, но нужно ли е да харчим цялата си заплата?

Ето няколко трика за здравословно хранене, без да изхарчим цялата си заплата:

1. Планирайте храненията си

Снимка: iStock

Планирайте храната си за седмицата предварително. Това ще ви помогне да си направите списък за пазаруване и да избегнете импулсивните покупки. По този начин ще намалите и разхищението на храна.

2. Купувайте в по-големи количества от насипните храни

Купувайте основни продукти като ориз, боб, макаронени изделия и овесени ядки в насипно състояние. Това често е по-изгодно, отколкото да купувате по-малки вече пакетирани количества.

3. Местни продукти

 Купувайте плодове и зеленчуци, които са сезонни, защото са по-лесно достъпни. Обикновено те са по-пресни.

4. Сезонни плодове и зеленчуци

Със сигурност пресните плодове и зеленчуци, които са в сезон, са на по-ниски цени от другите, които не можем да срещнем навсякъде. Те дори са и по-свежи.

5. Замразени зеленчуци и плодове

Снимка: iStock

Замразените плодове и зеленчуци могат да бъдат по-достъпни от пресните, а и можете да ги съхранявате по-дълго.

6. Алтернативни марки и брандове

Помислете за закупуване на продукти от различни марки, от тези към които сте привикнали. Понякога цената не определя качеството.

7. НЕ на стотиците левове за протеини

Снимка: iStock

Яйцата, бобът, лещата и консервираната риба тон са достъпни източници на протеини. Помислете дали да не ги включите в храната си, вместо за закупувате изкуствено извлечен протеин на прах.

8. Ограничете преработените храни

Преработените храни и полуфабрикатите са скъпи и по-малко здравословни. Хранете се с пресни продукти.

9. Предварителна подготовка на храната

Снимка: iStock

Приготвяйте големи количества от храната, която обичате. Или поне си правете заготовки за следващото ядене. Така ще спестите и време.

10. Сравнете цените

Обърнете внимание на единичните цени, когато пазарувате. Вероятно същите продукти в друг магазин са на по-ниска цена.

11. Използвайте купони и ваучери

Търсете купони, отстъпки и разпродажби. Много магазини за хранителни стоки предлагат опции за лоялни клиенти и карти за допълнителни отстъпки.

12. Ограничете храненето навън

Храненето навън може да бъде по-скъпо от приготвянето вкъщи. Запазете хапването навън за специални случаи и се съсредоточете върху приготвянето на храна у дома.