Environmental Working Group (EWG), организация с нестопанска цел за опазване на околната среда в САЩ, публикува своя ежегоден доклад за 15-те най-чисти от пестициди плодове и зеленчуци.
Загрижените потребители могат да изберат конвенционално отглеждани зеленчуци и плодове от "Чистите 15" на EWG – списък на културите с най-ниско съдържание на пестициди, се казва в доклада. В почти 65% от храните в списъка не са открити никакви нива на пестициди.
И тази година авокадото оглави списъка на 2023 г. на най-малко замърсените продукти, следвано от сладката царевица на второ място. Ананасът, лукът и папаята, замразеният сладък грах, аспержите, пъпешът, кивито, зелето, гъбите, мангото, сладките картофи, динята и морковите съставляват останалата част от списъка.
Експертите казват, че е особено важно по време на бременността и през цялото детство да консумираме разнообразни храни без пестициди. Подрастващите се нуждаят от комбинираните хранителни вещества, но също така са по-силно засегнати от замърсители като пестицидите, пише БГНЕС.
"Излагането на пестициди по време на бременност може да доведе до повишен риск от вродени дефекти, ниско тегло при раждане и смърт на плода", отбелязват от Американската академия по педиатрия. "Излагането на пестициди в детска възраст е свързано с проблеми с вниманието и ученето, както и с по-късни ракови заболявания".