Учените правят сериозна дисекция на влиянието на т.нар. "здравословни чайове" върху човешкия организъм. Да видим кои от тях наистина са толкова полезни, колкото си мислим, и има ли сред тях такива, които сериозно могат да навредят на нашето здраве.

Снимка: iStock

  • Детоксикиращи чайове

Детокс чайовете най-често включват в състава си корен от сладник, лимонена трева, репей и копър.

Претенции: Обещават прочистване на черния дроб и бъбреците – органи, отговарящи за филтрирането на организма от токсичните вещества.

Истината: От детокс чайовете няма особена полза! Природата на човешкото тяло е така съвършено създадена, че то само да успява да се пребори и елиминира токсините и нежеланите вещества. Няма изследвания, които да потвърждават, че т.нар. детокс чайове имат действително детоксикиращо  организма въздействие.

Прогноза: Най-доброто, което можете да направите за своите черен дроб и бъбреци, е да ограничите или спрете приема на сладкиши, като торти, бисквити и др., както и консумацията на алкохол и сладки напитки.

  • Ментов чай

Прави се от листата на мента (Lamiaceae) – род многогодишно тревисто растение, което е част от семейство Устноцветни. Чаят има охлаждащо и освежаващо въздействие.

Претенции: Традиционно се използва като лек за стомашни болки, релакс, лечение на лош дъх и повишаване на имунната функция.

Истината: Проучвания на ментовото масло доказват клиничната полза от ментовия чай върху синдрома на дразнимото черво. Има доказателства, които потвърждават облекчаващото му стомаха въздействие, както положителния му ефект върху имунната защита. Освен това ментата е богата на каротин и витамин С, които превръщат билката в силен антиоксидант.

Прогноза: Маслото от мента успокоява стомашните спазми, а храносмилателните ползи от него са ненадминати.

Снимка: iStock

  • Чай за отслабване

Тези чайове често съдържат гуарана, горчив портокал и екстракт от зелен чай. Чайовете за отслабване може да съдържат диуретици и лаксативи, които в някои случаи водят до сериозни заболявания. 

Претенции: Полифенолите и кофеинът имат стимулиращо изгарянето на мазнини в тялото въздействие. В същото време се отличават и с потискащия си апетита ефект.

Истината: Има доказателства, че зеленият чай увеличава изгарянето на мазнини, но ефектът е малък и недостатъчен, за да насърчи достатъчно добре загубата на тегло.

Прогноза: Всеки, който се опитва да се освободи от излишните килограми, може да пие неподсладен зелен или черен чай, като част от контролирана диета. Но избягвайте продукти, върху чиято опаковка пише: чай за отслабване. Обикновено в този тип чайове има съставки, които сериозно могат да навредят върху здравето.

  • Чай от лайка

Приготвя се от изсушените цветове на растението Asteraceae. Чаят се отличава с благоуханния си аромат и има вкус на прясно окосено сено.

Претенции: Най-известна е като средство за успокояване и за добър сън, поради съдържанието си на полифенол. Лайка се препоръчва и при колики, мигрена, диабет и екзема. Смята се, че има мощни антибактериални свойства.

Истината: Изследване, публикувано в  медицинско списание през 2015, установило, че хората с диабет, които пият чай от лайка три пъти на ден след хранене, подобряват своя контрол на кръвната захар и намаляват нивата на лошия холестерол.

Прогноза: Един от чайовете, за който сами може да си наберете цветове.

  • Ройбос чай

Приготвя се от листата на растението Fabaceae. Вирее единствено в Южна Африка. Ройбос на суахили означава червен храст. Вкусът е богат, плътен и меден.

Претенции: Традиционно се използва за облекчаване на бебешките колики, срещу алергии, астма и дерматологични проблеми. Претендира със своите антиоксидантни, противоракови и имуноповишаващи свойства.

Истината:
След клинично изпитание през 2011, се установи, че пиенето на шест чаши ройбос дневно може да намали „лошите” нива на холестерол и да повиши значително защитните функции на организма. Лабораторни изследвания с мишки са потвърдили и противораковите и имуностимулиращи качества на чая, но засега липсват изследвания върху хора.

Прогноза: Богатото съдържание на полифеноли в ройбоса, го прави незаменим помощник и лек за сърцето.

Снимка: iStock

  • Чай от джинджифил

Приготвя се от корените на джинджифил (Zingiberaceae), който идва от същото семейство, от което са куркумата и кардамонът. Чаят има пикантен вкус.

Претенции: Популяризират се неговите свойства като средство за лечение на морска болест и сутрешно гадене. Смята се също за добър стимулатор на лошия апетит и на добрия метаболизъм.

Истината: Има доста доказателства, че джинджифилът помага за облекчаване на състояния като гадене и повръщане, както и за намаляване на менструалните болки.

Прогноза:  Джинджифилът се отличава с ефективната си защита от гадене и противовъзпалителните си свойства. Консумацията му е безопасна по време на бременност, поради което спокойно се препоръчва като средство срещу сутрешно гадене.

Равносметката
Много от гореописаните чайове наистина са здравословни и си струват средствата. Като цяло те са безопасни, приятни за пиене и предоставя осезаеми ползи върху здравето на човешкия организъм. Единствените, които бихме ви посъветвали да избягвате, са чайовете за отслабване, които биха могли да съдържат опасни съставки.