Женският оргазъм е голяма мистерия, така че изобщо не е чудно, че съществуват толкова митове, свързани с него. Някои от тях са само в съзнанието на мъжете, но много често и самите жени не знаят коя е истината.

За част от многобройните митове има категоричен отговор дали са верни или не, но за други все още се водят дебати. Ето и кои са най-разпространените заблуди по отношение на женския оргазъм:

Мит: Жените не могат да еякулират

Истината: При достатъчна стимулация на Г-точката някои жени „изхвърлят” значително количество безцветна течност преди или по време на оргазма. В миналото съществуването на еякулация при жените се отричаше и някои дами избягваха сексуалните контакти или достигането до оргазъм, само защото се срамуваха от евентуалната й поява. В днешно време вече много жени упорито се опитват да се присъединят към групата на тези, които могат да изпитат такова удоволствие, че да еякулират.

Мит: Жените, които никога не са преживявали вагинален оргазъм, имат проблем

Истината: Много жени, които не успяват да изпитат вагинален оргазъм, губят самоувереността си и започват да мислят, че действително имат проблем. Не се знае точно кога се е случило, но е много вероятно този мит да е възникнал по времето на Фройд, който е смятал, че съществуват 2 вида оргазъм – клиторен и вагинален, и че жените трябва да изпитват само втория. Той определя клиторният оргазъм като детински и твърди, че всяка зряла жена трябва да стига до края само при проникване във вагината. Тогава се е разпространило схващането, че всяка жена може редовно да изпитва вагинален оргазъм. Но истината е съвсем друга – само 1/3 от дамите успяват регулярно да го достигнат. Така че жените, които получават само клиторен оргазъм, са абсолютно нормални и няма нужда да се срамуват и да крият това от партньорите си.

Мит: Вагиналният оргазъм е по-добър от клиторния

Истината: Съвсем не е така. Чувството, което жените изпитват при оргазъм, е различно и варира. Обикновено жените не достигат до оргазъм с една и съща сила всеки път. Някои дами наблягат повече на стимулирането на клитора и по този начин изживяват по-силно удоволствие. Част от тях предпочитат този вид оргазъм, защото не се чувстват приятно при стимулация на Г-точката.

Мит: Сексът без оргазъм не доставя сексуално удоволствие на жените

Истината: Този мит е по-разпространен между мъжете, отколкото между жените, защото ние знаем, че сексуалният акт може да ни донесе огромна наслада и без да включва оргазъм. За много дами близостта и физическата интимност са далеч по-важни от самото свършване.

Мит: Жените стигат до оргазъм по-лесно, ако партньорът им има голям пенис

Истината: Вярва се, че Г-точката се намира на около 5 см. от входа на вагината, така че не е нужно партньорът да бъде „надарен”, за да ви достави върховно удоволствие. Размерът е по-важен за мъжете, отколкото за жените.

Мит: Само жените симулират оргазъм

Истината: Никой не отрича факта, че жените имитират оргазъм, но не трябва само нежният пол да бъде обвиняван, че се преструва в леглото. Мъжете също могат да бъдат добри актьори, пък макар и това да се случва по-рядко. Причината? За разлика от жените, от тях се очаква да свършват всеки път, което често ги поставя под допълнително напрежение. Затова в случаите, когато не могат да стигнат до оргазъм, мъжете предпочитат да симулират, вместо да се опитат да се справят с проблема.

Мит: Необходимо е жената да стигне до оргазъм, за да забременее

Истината: За да забременее една жена, наистина е нужен оргазъм, но този на партньора й. Жените зачеват без проблем и без да изпитат върховното удоволствие, но все пак изследванията доказват, че мускулните контракции и допълнителното овлажняване по време на оргазъм помагат за забременяването.