Флаери, рекламиращи „Корфрета за първи път в България – 16 сантиметра наслада“, разбуниха духовете в социалните мрежи преди няколко дни.

Снимка: Васил Богданов

Павилиончето на ул. „Фритьоф Нансен“ (до НДК), което продава предизвикателните гофрети, отвори на 15 септември и затова днес реших да си купя една.

Снимка: Васил Богданов

В горещия следобед пред розовия търговски обект има опашка, предимно от ученици и най-вече ученички.

Снимка: Васил Богданов

Продавачът, който е и управител на обекта, ми сподели, че е готвач, работил в Испания. Идеята за корфрети вижда там и я пренася у нас. Екзотичните гофрети са разпространени също в Италия, Аржентина, Чили и други държави, като навсякъде се използва някаква игра на думи за името им. В САЩ ги наричат dick waffle.

Цената на софийската корфрета, чието име е… „Върджин“, е 5 лева. Заливката с шоколад или карамел е левче, а поръсването с кокосови стърготини или захарни пръчици засега е безплатно.

Снимка: Васил Богданов

В самото тесто за гофретите не се слага захар, за да не се получи прекалено сладък продукт. Аз хапнах със следобедното кафе корфрета с черен шоколад и мога да потвърдя, че сладкишът е вкусен.

Снимка: Васил Богданов

Остава обаче колебанието дали корфрети трябва да се продават на толкова оживена улица и какво ще обясняват майките на малки деца, които са гладни и искат да им купят гофрети. 

Снимка: Васил Богданов

Одобрявате ли храна с такава форма да се продава на централно място?