1.Чувствате се твърде напрегнати

Всеки от нас е изпитвал, в една или друга ситуация, поради една или друга причина, чувство на гняв или тъга. Въпросът тук обаче е с каква сила се е случвало това и колко често. Специалистите предупреждават, че ако подобни настроения зачестят, натрапчиво превземайки съзнанието ни, където и да се намираме, а интервалите между тях станат все по-малки, трябва да предприемем мерки. В противен случай рискуваме подобни чувства да прераснат в пристъпи на паника, а оттам и до желание за бягство от външния свят, до самоизолация и в най-лошия случай – до депресия.

Как да запазим здрави нервите си >>

2.Преживели сте сериозна травма, която трудно можете да забравите

Смъртта на скъп член от семейството или на близък, на когото много сте държали, разбито сърце или загубата на работа са все външни фактори, които сериозно могат да навредят на душевното ни равновесие, да нанесат дълбока рана в душата и дори да окажат върху съзнанието негативно влияние с особени травматични последствия. Експертите съветват след преживян подобен шок винаги да се консултираме със специалист. Това няма да върне предишната ситуация, но определено ще окаже благотворно влияние върху психиката и емоционалното ни състояние. За жалост у нас сме склонни да си мислим, че едва ли среща с психотерапевта би ни помогнала да се почувстваме по-добре и обикновено или се откъсваме от приятелите си, или се хвърляме в другата крайност, поемайки върху себе си свръхнатоварващи ангажименти, без да осъзнаваме, че има среден път и той е най-доброто решение.

9 лесни начина да се чувствате страхотно всеки ден >>

3.Имунната ви система е сериозно разклатена

Твърде често и необяснимо ви спохожда физически дискомфорт от рода на силно и повтарящо се на интервали главоболие, стомашни болки, световъртеж, сърцебиене, хрема и т.н. Често пъти емоционалното напрежение, стресът и чувството на тревожност могат сериозно да навредят върху общото ни физическо състояние. Експертите предупреждават, че стресът може да се прояви под формата на широка гама от физически заболявания и сериозно да разклати имунната ни система. В повечето случаи, колкото и лекарства да вземаме, състоянието ни не се подобрява. Ето защо, ако се окажем в подобна ситуация, не бива да пренебрегваме консултацията със специалиста психотерапевт.

Естествени защити срещу стреса >>

4. Прибягвате към определени успокоителни средства

Ако откриете в себе си склонност към успокоителни или алкохол, проявяваща се във всяка една неприятна за нас ситуация, има опасност да сме достигнали до висока степен на тревожност и стрес. Вероятността да развием зависимост към подобни вещества е голяма, а опасността да тя да обсеби съзнание ни – сериозна. Затова не оставяйте такова желание да надделява над вас при всеки един възникнал проблем. Колкото по-рано се консултирате с психолог, толкова по-бързо и навреме ще се измъкнете от натрапчивите мисли.

Човек се превръща в това, което яде и пие >>

5.Качеството ви на работа се понижава

Безспорен факт е, че психическото и емоционално напрежение, което изпитваме в дадена ситуация, могат да окажат особено негативно влияние върху качеството ни на работа, да намалят степента ни на концентрация, а оттам сериозно да навредят на бъдещата ни кариера. Ето защо, за да не навредим на себе си и близките си, консултацията със специалист би бил удачният избор в случая.

Болестта на душата и какви медикаменти да прилагаме >>

6. Започвате да губите интерес към любими за вас дейности

Ако до един момент от вашия живот сте обожавали да ходите на театър, да танцувате, да пътувате, да се срещате с приятели или да рисувате, но сте започнали да се откъсвате от всяко едно любимо ваше занимание или хоби, което ви е зареждало и вдъхвало радост и смисъл за живот, помислете... Има нещо, което ви мъчи. Стресът си казва думата, а вие не правите нищо. Чувствате празнина и някъде дълбоко в себе си искате всичко да се оправи и отново да бъдете себе си, нали? Ако е така, време е за час при специалиста. Не го пренебрегвайте и него!

Цветотерапия срещу стрес >>

7. Отношенията ви с околните стават все по-обтегнати

Имате проблеми с общуването с приятели, близки и колеги? Всеки контакт ви изнервя или дори депресира. Подобно усещане е също често явление, предизвикано в резултат на преживян силен стрес или друга причина, чието решение все отлагате с времето. Потърсете съвета на специалиста и няма да съжалявате.

Постижимо ли е щастието >>

8. Приятелите ви споделят, че имате твърде загрижен вид

В повечето случаи именно приятелите са тези, които първи ще забележат, че нещо с нас не е наред. Те смело ще ни кажат, че напоследък изглеждаме твърде загрижени. Това, което ние трябва да направим, е да не останем равнодушни към тяхната констатация, а да осъзнаем, че тя е знак, предупреждаващ ни, че е крайно време да вземем нещата в свои ръце.

6 типа приятели, които е добре да имаме до себе си >>