Сред ядките орехите са най-добри за подхранване на интелектуалната мощ. Наричат ги "храна за мозъка”. Съдържанието в 65% на ненаситени мастни киселини понижава лошия холестерол LDH. Биологичноактивните вещества подхранват главния мозък и премахнат напрежението и главоболието. Помагат за по-бързо възстановяване на хора след тежко боледуване. Отделно богатото съдържание на витамин Е, природен антиоксидант, действа подмладяващо, като неутрализира свободните радикали. Микроелементите калий, магнезий, йод, желязо и кобалт от състава им подобряват състоянието при анемия и хипофункция на щитовидната жлеза.
Шам-фъстъци
В Персия шам-фъстъкът е бил символ на богатство. В Китай го наричали "орех на щастливите". Сред европейските народи, ако влюбените се разхождат в градина с дървото шам-фъстък и чуят пукането от разпукващите се ядки било сигурен знак за щастлив семеен живот.
Зеленият цвят на щам-фъстъците показва, че са узрели.
Събират се през нощта, защото под въздействието на слънчевите лъчи листата на дървото отделят етерични масла, които действат опияняващо и човек може дори да загуби съзнание.
Ядките са полезни за хората с хепатит и при сутрешно гадене.
Бадеми
Бадемите понижават холестерола и засилват сърцето.
Мед с бадеми, листа индрише и нарязани цели лимони е средство за укрепване на сърцето.
Източната медицина използва бадемите за укрепване на зрението и за лечение на възпаленото гърло. Бадемовото масло успокоява раздразнената и суха кожа.
Лешници
В древна Гърция мазилото от пепелта на лешниковите черупки било използвано срещу оплешивяване.
Смлените лешници с мед са чудесно успокояващо средство срещу кашлица. Срещу ухапване от отровен скорпион се е използвала смес от лешници, смокини и стафиди, като обезболяващо средство.
Подходящи са за хора с диабет и разширени вени.