Забравете за диетите. Ние ще ви кажем как да приберете коремчето си и да възвърнете стегнатия му вид. Достатъчно е само да замените едни хранителни продукти с други.

  1. Пълнозърнени вместо рафинирани зърнени храни

Пълнозърнестите храни са известни със свойството си да се грижат за стомаха и килограмите ни. Дивият и кафяв ориз например са чудесен избор, ако сте решили да свалите някой и друг сантиметър от обиколката на ханша си. Това са богати на фибри пълнозърнести храни, които оставят в стомаха чувството за пълнота и ситост скоро, след като сте похапнали от тях. Това, от своя страна, предотвратява склонността у всеки един от нас към преяждане. Това се дължи най-вече на зърнените влакна, намиращи се в триците на пълнозърнестите храни – именно те благоприятстват за намаляването на килограмите и сантиметрите. Пък и нека да си го кажем направо – както подсказва самото име “пълнозърнест”, ясно е, че в едно цяло зърно хранителните вещества остават непокътнати в сравнение с тези при рафинираните зърнени продукти.

  1. Ненаситени мазнини вместо наситени

Няма причина да се страхуваме от мазнините. Зехтинът и другите ненаситени мазнини (авокадо и ядки) доказват това. Ненаситените мазнини контролират възпаленията и хормоните на стреса, а това от своя страна възпрепятства задържането на вредните вещества и мазнини в организма. Доказано е например, че консумацията на ненаситени мазнини, подпомага за по-бързото изгаряне на коремните мазнини, включително и на тези на черния дроб и висцералната мастна тъкан. Не забравяйте обаче, че прекаляването дори и с тях може да доведе до обратния ефект. Изводът – повече зехтин за сметка на маслото. Но в мярка.

  1. Мазна риба вместо червено месо

Няма нищо по-хубаво и здравословно от парче сьомга вместо говеждо месо за вечеря. И ще ви кажем защо. Колкото е по-мазна рибата, толкова по-полезна за здравето е тя. Една от най-богатите на полезни мазнини сред царството на рибите е сьомгата. Те са богати на полезните ненаситени мастни киселини - омега-3 мастни киселини, които са далеч по-лесноусвоими от твърдите, наситени мазнини на червеното месо. Сьомгата е известна с предпазното си действие към едни от най-разпространените заболявания на сърдечно-съдовата система – ранната атеросклероза и сърдечния инфаркт. Установено е, че за предпазване от атеросклероза и инфаркт е нужно да се консумира средно по 30 г риба на ден. Не случайно едно от най-разпространените изисквания на специалистите по света е рибата да се включва в менюто ни един до два пъти седмично. Рибата е богата и на мастноразтворимите витамини А и D, които участват в имунната защита на организма.

  1. Протеинови храни вместо въглехидрати

Колкото повече въглехидратни храни консумирате, толкова повече мазнини и килограми ще трупате. Ето защо за повече енергия е достатъчно да заложите на богатите на протеини храни. Защо трябва да изберете яйцата например пред богатата на въглехидрати закуска? Всички знаем, че яйцата са жизненоважни за здравето ни, и то най-вече поради съдържанието им на лесноусвоими от организма протеини.Освен че те възстановяват и спомагат растежа на мускулната тъкан, протеините създават хормони и ензими, които са крайно необходими на тялото. Ако намалите приема на калории, защото сте на диета и не приемате достатъчно протеини, това значи, че ще загубите повече мускулна тъкан, отколкото в обратния случай. А не е ли точно мускулната тъкан тази, която поддържа ритъма на метаболизма ви?