Какво кара хората да се пристрастяват към газираните напитки? Преди седмица в. "Дейли мейл" публикува историята на 25-годишна британка, която пие по 20 кутийки Кока-Кола на ден.

Младата жена е толкова пристрастена към газираната напитка, че дори става нощем, за да изпие поредната "доза". Сега изданието търси отговор от специалистите.

В случая на Лиса Маккей става въпрос за крайности. Много хора обаче не пропускат през деня да изпият поне една или две газирани напитки.

Някои от тези продукти съдържат до осем чаени лъжици захар, което лесно обяснява защо те причиняват затлъстяване.

"Когато човек консумира напитки с високо съдържание на захар, той изпитват бърз прилив на енергия, тъй като съдържащите се в тях прости захари като сукроза и захароза бързо се усвояват от тялото.

След това обаче настъпва енергиен спад, който кара хората да мислят, че ефектът е отминал и посягат към следващата газирана напитка", обяснява Сиан Портър от Британската асоциация по диететика.

Изследвания с плъхове са показали, че големите дози захар водят до промени в мозъка, подобни на тези, които причиняват кофеинът, морфинът и никотинът, обяснява неврологът Барт Хобел от Принстънския университет.

Газираните напитки като Кока-Кола съдържат и големи количества кофеин - около 34,5 милиграма, което се равнява на половин чаша инстантно кафе. Това също води до пристрастяване и предизвиква симптоми като главоболие, безсъние и умора.

Газираните напитки съдържат и фосфорна киселина, която им придава специфичния вкус. Изследвания на учени от Харвард показват, че в големи количества фосфорната киселина засяга кожата и мускулите, вреди на сърцето и бъбреците.