Българите сме известни с това, че обичаме да приготвяме зимнина, да консервираме зеленчуци, особено зеле, и какви ли не още видове туршии.

Ако си мислите, че тази традиция в кулинарията е вече остаряла и тотално безмислена, абсолютно грешите. Ферментиралите зеленчуци съществуват от дълбока древност и хората са се научили да ги приготвят не само заради техния уникален вкус, но и заради множеството им ползи за здравето. 

Туршията, като един от най-популярните ферментирали продукти, е истински съюзник за здравето през студените зимни месеци. 

Ето шест причини да я включим в диетата си:

ЗАЩО ДА ЯДЕМ ФЕРМЕНТИРАЛИ ЗЕЛЕНЧУЦИ?

Според специалисти туршиите съдържат значително количество омега-3 мастни киселини. Те подобряват зрението и повишават концентрацията, подсилват имунитета, а също така имат противовъзпалителен ефект. Освен това е естествен пробиотик, който подпомага чревната перисталтика, бори се с гъбични инфекции и подсилва храносмилателната система.

Също така редица изследвания показват, че ферментиралите зеленчуци съдържат повече витамини, отколкото суровите. Има се предвид домашно приготвените зимнини. А тези, в които има чесън, са изключително подходящи в борбата с настинките през зимните месеци.

 

ПО-ЛЕСНИ ЗА ХРАНОСМИЛАНЕ

Млечно-киселата ферментация, която се случва при приготвянето на туршия, подпомага храносмилателната система. 

Млечнокиселите бактерии помагат на храната да се смели и усвои по лесно, разграждайки сложните молекули и намалявайки въглехидратите. Това прави ферментиралите зеленчуци по-лесни за усвояване и намаляват дискомфорта, свързан с храносмилането. 

Например, киселото зеле е много лесно по-смилаемо от суровото и предизвиква по-малко подуване.

ТУРШИЯТА Е БОГАТА НА ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Ферментацията повишава хранителната стойност на зеленчуците. Микроорганизмите, участващи в процеса, генерират витамини като витамин C, витамини от група B (включително B12) и витамин K. 

Освен това, ферментиралите зеленчуци запазват ензимите и антиоксидантите си, което ги прави истински енергийни храни. Лактоферментацията също така увеличава усвояемостта на минерали като желязо и цинк.

ТУРШИИТЕ ПОДСИЛВАТ ИМУНИТЕТА

Консумацията на туршия подпомага здравето на нашата микробиота — съвкупността от микроорганизми в храносмилателната система. 

Ферментиралите храни са източник на пробиотици, които укрепват имунната система, намаляват възпаленията и подобряват цялостното здраве. Те подпомагат на добрите бактерии в тялото, което може да доведе до по-добро усвояване на хранителните вещества и намаляване на храносмилателните проблеми.

 

ЕСТЕСТВЕН И БЕЗОПАСЕН МЕТОД ЗА КОНСЕРВИРАНЕ

Млечно-киселата ферментация е безопасен начин за запазване на храната. Киселата среда, създадена от млечнокиселите бактерии, предотвратява развитието на нежелани микроорганизми като ешерихия коли, салмонела и други. 

Това означава, че туршията може да се съхранява дълго време без риск за здравето, като запазва своите полезни свойства.

БОГАТА НА ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ

Трушията съдържа значително количество омега-3 мастни киселини. Те са известни с това, че подобряват зрението, повишават концентрацията и имат противовъзпалителен ефект. Омега-3 мастните киселини също така подпомагат имунната система и храносмилането, правейки трушията ценен елемент в диетата ни.

ВКУСНА И РАЗНООБРАЗНА ЧАСТ ОТ МЕНЮТО

Ферментацията придава на зеленчуците кисел и богат вкус, който може да обогати всяко ястие. Трушията е подходяща за различни диети - тя е вегетарианска, сурова, без глутен и минимално обработена. 

Лесно може да бъде приготвена у дома с няколко прости съставки: зеленчуци, сол и вода. Добавянето на туршия към дневното меню не само подобрява вкуса, но и носи множество здравословни ползи.

Включването на туршията в ежедневното меню през зимата е отличен начин да се възползваме от нейните многобройни ползи за здравето. Тя не само укрепва имунната система и подобрява храносмилането, но и добавя вкус и разнообразие към храната ни.