На всички ни е известно, че има хора, които страдат от непоносимост към глутеновите храни. Те трябва да спазват строга диета по отношение на избора на менюто си и да избягват храни с наличието в тях на глутен.
10 симптома на глутеновата непоносимост >>
На вниманието на всеки, който трябва стриктно да контролира и следи за присъствието на глутен в състава на храните в дневното си меню, предлагаме 5 изключително приятни и лесни за приготвяне рецепти за безглутенова закуска. Това не значи, че и всички останали не могат да си ги позволят.
Какво е глутен и защо е опасен за бебето >>
Безглутенов бананов хляб
Продукти за 8 порции:
пюре от 3 узрели банана
¼ чаша масло, разтопено
¼ чаша мед
2 ч. л. екстракт от ванилия
2 яйца
Сухи съставки:
¼ чаша кокосово брашно
1 ч. ч. просено брашно
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. канела
Приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса. В купа смесете пюрираните банани, маслото, меда, екстракта от ванилия, яйцата и разбъркайте добре. В друга купа изсипете сухите съставки, разбъркайте и тях и ги прибавете към течната смес. Бъркайте до получаване на гладка еднородна смес. Така приготвеното тесто изсипете в намазана с малко масло тавичка. Печете около 45 минути или докато тестото придобие златист оттенък. За по-лесно разрязване, оставете банановия хляб да се охлади в продължение на няколко минути и поднесете.
Безглутеново мюсли
Продукти:
3 чаши (300 г) безглутенов валцуван овес
1 1/2 чаши ядки и семена по избор (например счукани на ситно бадеми, фъстъци, орехи, кашу, сусам, маково семе, семена от чия, ленено семе)
1/2 чаша ябълков сок
1/2 чаша мед
1/4 чаша кокосово масло
1 с. л. екстракт от ванилия
1/2 ч. л. канела на прах
1 ч. л. фина морска сол
1/4 ч. л. черен пипер
1 1/ 2 чаша сушени плодове
Приготвяне:
Загрейте фурната до 160 градуса. Смесете овеса, ядките и семена в голяма купа.
В тенджера сипете ябълковия сок, меда, кокосовото масло, екстракта от ванилия, канелата, морската сол и черния пипер. Цялата тази смес затоплете внимателно, докато солта се разтвори и кокосово масло се втечни. Смесете течността с ядките и семената и разбъркайте добре. Разстелете сместа равномерно върху хартия за печене. Печете 40 минути до златисто. На всеки 15 минути разбърквайте, за да се уверете, че тя сместа е равномерно изпечена.
Готовото мюсли оставете да се охлади. След като напълно изстине, прибавете към него сушените плодове. Сервирайте с кисело или прясно мляко и плодове. Може да се съхранявате в херметически затворен съд в продължение на няколко седмици.