Какво по-здравословно начало на деня от чаша прясно изцеден портокалов сок, ще си кажат голяма част от хората, които четат тези редове. Дори и ние си мислим, че плодовете са чудесна идея сутрин. И сега следва голямото НО!

Ново изследване, проведено от учени от Принстънския университет, твърди точно обратното – пиенето на портокалов сок сутрин преди да сме приели храна е вредно за здравето. Редица тестове, които били направени с мишки, показват, че фруктозата, съдържаща се в портокаловия сок, която всъщност е плодова захар, се обработва предимно в тънките черва, а не както се смяташе досега – в черния дроб.

Предишни изследвания по темата са показали, че прекомерните количества захар могат да увредят черния дроб. Според новите изводи обаче излишната фруктоза отива към тънките и дебелото черва и това може да има сериозни последици за здравето, предупреждават учените.

Снимка: istockphoto.com

„Черният дроб обработва всичката погълната захар, но изследването показва, че повече от 90% от фруктозата отива към тънките черва при мишките“, обяснява Джошуа Рабиновиц от Принстънския университет.

 За да не се стига до подобни ситуации, учените препоръчват количествата фруктоза да бъдат умерени. В тази връзка се посочва, че една чаша сода или портокалов сок е два пъти повече, отколкото организмът може да „преработи“.

И все пак, ако не можем да се откажем от чаша портокалов сок сутрин, то по-удачният вариант е да я изпием, след като сме закусили.